Efervescenta de pe piata spatiilor de birouri pentru IMM-uri, care parea in ultimul trimestru al anului 2006 o evolutie de moment, se dovedeste a fi, in primele luni ale acestui an, o realitate de durata. Din ce in ce mai multe companii de talie medie si mica, ocupante ale unor spatii de birouri cuprinse intre 100 si 300 mp, sunt interesate in a gasi noi sedii. "Daca in urma cu doi ani companiile in cautare de astfel de spatii aveau, de regula, drept prima optiune spatiile in vile, in momentul de fata, majoritatea firmelor se orienteaza prioritar catre cladirile de birouri, chiar si atunci cand este vorba de solicitarea unor spatii mai mici ca suprafata", declara Bogdan Gont, Senior Consultant in cadrul Departamentului Birouri al ESOP.

"Peticirea", avantaj pentru micile proiecte

Raportat la aceeasi perioada, un studiu realizat de compania ESOP arata ca, anul trecut, numarul solicitarilor de spatii de birouri cu suprafete cuprinse intre 250 si 450 mp a crescut cu 22-30%, in timp ce pentru spatiile de 100-250 mp cresterea depaseste 40-45%. Asa cum observa si autorii studiului, oferta de birouri cu suprafete de 100-500 mp nu a fost, din pacate, la fel de dinamica. Iar daca in zona centrala stocul de terenuri mari nu s-ar fi epuizat aproape complet, ramanand doar parcele potrivite pentru proiecte mici, atunci probabil ca aceasta piata s-ar fi axat in continuare strict pe vile si apartamente. Astfel, avand in vedere faptul ca terenurile disponibile in centrul orasului au avut dimensiuni din ce in ce mai reduse, anul trecut s-a livrat un numar mai mare de cladiri de talie medie, cu suprafete intre 200 si 500 mp/nivel si cu o dispunere pe trei, maximum sase etaje.

Prea devreme pentru "dansul lebedei"

Studiul ESOP mai remarca si faptul ca, in pofida transferarii interesului catre cladirile noi, multe firme prefera in continuare sa inchirieze vile drept sediu. Este vorba atat despre vechile vile, folosite ca resedinte in perioada interbelica, cat mai ales despre noile dezvoltari imobiliare de tip vila. Acestea sunt constructii noi sau reamenajate, dispuse pe trei-patru niveluri, insa cu o structura interioara asemanatoare cladirilor de birouri, respectiv spatii de tip open plan, cablare ascunsa, aer conditionat centralizat etc. "Conceptul este implementat, de regula, de catre dezvoltatorii persoane fizice sau companii locale care isi construiesc propriul sediu, dar raman cu spatii excedentare pe care le inchiriaza", afirma Bogdan Gont.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.