Un fond suedez isi aduce clientii la Bucuresti, pentru a-i convinge de oportunitatile de afaceri din Romania

200 de investitori de portofoliu din toata lumea se afla in acest sfarsit de saptamana la Bucuresti, pentru a vedea de ce merita sa investeasca in actiunile companiilor romanesti. Cei mai multi sunt din tarile nordice si sunt mai degraba curiosi in legatura cu aceasta destinatie "exotica". Au dat peste 1.000 de euro pentru a auzi pledoarii ale reprezentantilor unor mari companii din Romania, pentru a vedea cu ochii lor febra consumului la romani si Casa Poporului.

Evident, acest infotrip (excursie de informare) nu este organizata de vreo institutie oficiala de pe la noi, disperata sa aduca investitori straini. Este o initiativa privata, a grupului suedez East Capital, administrator de fonduri specializate in investitii in Europa de Est. O initiativa buna pentru afaceri, administratorul dorind sa transforme acesti investitori - mare parte din ei "mari investitori" - in propriii clienti.

"Am mai organizat asemenea evenimente in capitale din Europa de Est. Dupa fiecare am inregistrat o crestere a investitiilor in fondurile noastre", spune Peter Elam Hakansson, presedintele East Capital. Cresterea se vede cu ochiul liber. Daca in 2003, fondul avea investitii de mai putin de 500 milioane de euro, in 2005 acestea erau de aproape 2,5 miliarde, pentru ca acum sa ajunga la 3,8 miliarde de euro, in public si private equity. Din acestea, numai 124 de milioane sunt investite la Bursa din Bucuresti, incepand din 2002.

Sunt perspective mari pentru investitori, dar acestia trebuie sa aiba rabdare

East Capital nu are un fond dedicat Romaniei (de altfel, singurele fonduri dedicate sunt pentru Rusia si Turcia). Plasamentele din Romania sunt prinse in Fondul pentru Europa de Est (pondere 3%), un fond cu risc mediu, respectiv Fondul pentru Balcani (pondere 15%), cu risc mediu spre ridicat. Cea mai mare expunere a fondului este pe domeniul petrolier (Petrom 0,3% din actiunile companiei, Conpet - 0,6%), apoi financiar ( cate 1% din fiecare SIF) si imobiliar (Impact -7,4%).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.