Vosganian vrea sa transparentizeze in totalitate piata de profil

De la 1 ianuarie 2008, piata de energie negociata direct se va reduce la 10 la suta, urmand ca la mijlocul anului viitor de pe piata de profil sa dispara in totalitate contractele intocmite "cu perdeaua trasa". Cel putin asa sustine ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care a spus ca "probabil la jumatatea lui 2008 nu vom mai avea contracte mostenite, incheiate direct, iar piata va fi total transparenta". In opinia sa, incepand cu 1 ianuarie 2008, mai putin de 10% din piata va fi netransparenta, reprezentand contracte negociate direct, cu preturi "aranjate".

"Am avut o intalnire cu producatorii de energie si, incepand cu 1 ianuarie 2008, Nuclearelectrica nu va mai avea nici un contract mostenit, cele trei complexuri vor livra 0,8 TWh in baza unor astfel de contracte, iar Hidroelectrica va furniza 8-9%", a explicat oficialul MEC.

50% - piata reglementata

Cat despre celelalte procente din piata, oficialul a mentionat ca dupa 1 ianuarie 2008, 50% din energie se va duce pe piata reglementata si 40% pe piata contractelor bilaterale, piata pentru ziua urmatoare si cea de echilibrare. De asemenea, Vosganian a aratat ca in prezent 32% din piata este netransparenta, energia fiind captiva in contracte incheiate prin negociere directa. Intrucat, la finele lunii decembrie, Electrica avea un deficit de 80% pentru electricitatea care trebuia livrata in 2007 consumatorilor eligibili, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a dat un ordin prin care contractele directe incheiate de aceasta cu producatorii au putut fi prelungite pana la 31 martie.

Electrica ar putea reduce energia livrata consumatorilor eligibili

Electrica a notificat, la recomandarea Ministerului Economiei si Comertului consumatorilor sai eligibili ca, de la 1 aprilie, exista posibilitatea de a furniza mai putina energie, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Varujan Vosganian.

Ministrul a spus ca a avut o intalnire cu directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, si l-a informat pe acesta ca nu va mai prelungi ordinul prin care Electrica va putea sa cumpere energie direct de la producatori. "I-am pus in vedere ca nu-i voi prelungi ordinul si ca aceste cantitati, incepand cu 1 aprilie, vor fi tranzactionate pe Bursa. Este vorba de 9-10% din cantitatea totala de energie electrica", a aratat ministrul Economiei. La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, a spus ca, in momentul de fata, Electrica nu importa electricitate, dar ar putea fi nevoita sa faca acest lucru. In opinia sa, compania va putea gasi doar in Ucraina energie electrica mai ieftina decat in Romania.

MEC va moderniza si construi capacitati de 3.505 MW

Intr-o alta ordine de idei, Ministerul Economiei si Comertului va reabilita si va construi de doua ori mai multe capacitati termo de producere a energiei decat va inchide in perioada 2006-2010, majoritatea reprezentand termocentrale modernizate, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern initiat de MEC. In proiectul de act normativ se arata ca, in ceea ce priveste productia de energie din termocentrale, MEC va moderniza capacitati de 2.060 MW, in timp ce capacitatile nou infiintate vor insuma o putere de 1.445 MW.

De asemenea, MEC va inchide, in perioada 2006-2010, capacitati termo cu o putere de 1.870 MW. In privinta productiei de energie din hidrocentrale, acelasi document prevede infiintarea unor capacitati cu o putere de 200 MW. Nicio hidrocentrala nu va fi modernizata sau inchisa in aceasta perioada. De asemenea, tot pana in 2010, MEC va introduce in sistemul energetic capacitati de producere a energiei din resurse nucleare cu o putere de 700 MW. In perioada 2011-2015, nicio instalatie de producere a energiei nu va fi inchisa, in schimb vor fi introduse in sistem capacitati termo de 710 MW (nou infiintate - 500 MW si reabilitate - 210 MW), capacitati hidro de 200 MW si nucleare de 707 MW.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.