Preturile apartamentelor de bloc au inghetat. Unii specialisti apreciaza chiar ca acestea vor scadea in perioada urmatoare.

Piata apartamentelor de bloc pare sa se fi stabilizat in ultima perioada. Preturile nu au mai crescut in ultimele luni, iar numarul tranzactiilor efectuate de la inceputul anului este destul de scazut. Pretentiile exagerate ale proprietarilor au diminuat dorinta de a deveni proprietari a celor care vor sa-si cumpere o casa. Se prefigureaza chiar o ieftinire a apartamentelor. Unii anticipeaza o scadere a preturilor si la terenurile agricole si industriale fara utilitati. Specialistii apreciaza insa ca tendinta de scumpire a terenurilor din zone in care sint utilitati se va mentine si in viitor.

Pretentii mari, cerere mica

Numarul tranzactiilor imobiliare realizate de la inceputul anului este destul de mic. Apartamentele de bloc nu mai au mare cautare, principalul motiv fiind preturile foarte mari. "Pretul unei garsoniere confort doi ajunge la 19-20.000 de euro, iar doua camere confort 1 in sectorul 4 la 33-34.000 de euro", spune Sebastian Vilcescu, directorul agentiei Simplex AS. "Oferta este slaba, insa si clientii sint tot mai putini, deoarece nu au venituri care sa le permita sa obtina credite atit de mari", mai spune acesta.

Se ieftinesc apartamentele

Se considera ca o scumpire a apartamentelor nu mai poate fi luata in calcul. "La apartamentele de cartier nu se mai poate vorbi de o crestere, deoarece ar ajunge sa coste cit o vila la marginea Bucurestiului. De asemenea, pretentiile cumparatorilor cresc", spune Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari. Unii dintre cei care activeaza pe aceasta piata vad in stabilizarea preturilor un semnal al unei viitoare ieftiniri.

"Piata a urcat nejustificat si ne asteptam pentru perioada urmatoare la o scadere care poate sa ajunga chiar la 15-20%", considera Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Conform unui studiu realizat de compania imobiliara Colliers, tot mai multe companii straine sint interesate sa achizitioneze terenuri agricole, cu precadere in zonele de vest si de sud ale tarii. In 2004, preturile terenurilor agricole din aceste zone au crescut de la 100-200 de euro pe hectar in 2002, la o medie de 500-700 de euro pe hectar, iar in unele zone chiar la 1.000 de euro pe hectar. Specialistii considera ca preturile vor evolua in functie de amplasare si facilitati.

Exista si terenuri ale caror preturi vor creste in perioada urmatoare. "Vor fi mai scumpe terenurile unde s-au efectuat lucrari pentru infrastructura. Consider ca vor creste preturile pe axa Snagov-Izvorani-Vladiceasa, unde in prezent metrul patrat este 10-15 euro, insa poate sa ajunga si la 100 de euro", spune Emil Giurgiu. Evolutia pietei imobiliare ar putea fi influentata, in viitor, doar de politica fiscala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.