O delegatie a Fondului Monetar International si ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a inceput, ieri, discutiile anuale legate de politicile monetare si cele fiscale. Potrivit surselor apropiate negocierilor, reprezentantii Fondului acorda o atentie sporita managementului cheltuielilor bugetare, politicii salariale si intaririi capacitatii de colectare a veniturilor.

Toate viitoarele privatizari romanesti, analizate

Delegatia FMI s-a intalnit, pana in prezent, cu oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Economiei si Comertului, secretari de stat din Ministerul Finantelor Publice, iar in zilele urmatoare vor avea intalniri cu reprezentanti ai sistemului bancar. In privinta politicii fiscal-bugetare precum si asupra managementului datoriei publice, s-au purtat discutii la nivel tehnic, iar partea romana a oferit informatii cu privire la evolutiile cheltuielilor si veniturilor bugetare in 2006 si 2007.

Delegatia FMI a fost interesata de reforma sistemului de pensii, fiindu-i prezentate masurile care s-au avut in vedere si care se au in vedere in continuare pentru sustenabilitatea pilonului I al sistemului de pensii precum si perspectivele privind implementarea piloanelor II si III privind sistemul de pensii private cu componentele sale obligatorii si optionale. Totodata, a fost discutata cu ministerele de resort politica privatizarilor intreprinderilor si companiilor de stat din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Majorarea pretului la energie nu afecteaza politica BNR
Specialistii institutiei financiare internationale s-au intalnit, ieri, si cu ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, cu care au discutat despre modul in care politica MEC in ceea ce priveste preturile la energie se incadreaza in politica generala a BNR de tintire a inflatiei. Vosganian a asigurat expertii FMI ca majorarile de preturi la energie, prognozate pentru 2007, nu vor afecta politica BNR de tintire a inflatiei.

Delegatia FMI a inceput miercuri, 21 februarie, la Bucuresti, consultarile anuale cu autoritatile romane pe marginea evolutiei economiei romanesti. Reprezentantul Regional al Fondului Monetar International in Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez-Ansola a aratat, recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca majorarea preturilor produselor alimentare, a celor administrate, dar si supraincalzirea economiei ar putea influenta tinta de inflatie de 4 la suta plus/minus un punct procentual stabilita de Banca Nationala a Romaniei pentru 2007. Potrivit oficialului citat, tinta de inflatie propusa de banca centrala este influentata si de cresterea accelerata a salariilor, in special in sectorul privat, care a depasit cu mult rata inflatiei.

4,87%, rata inflatiei pe 2006

Pe de alta parte, Ansola preciza ca introducerea cotei unice nu a influentat semnificativ cresterea veniturilor bugetare din 2006, cresterea economica obtinuta anul trecut fiind cea care a contribuit la majorarea veniturilor bugetare. Potrivit estimarilor reprezentantului FMI, Romania va inregistra, in 2007, o crestere economica de 6,5 la suta, dupa ce, rezultatele preliminare pentru 2006 indica o majorare a PIB de 7,5 la suta, iar deficitul de cont curent va urca la circa 12 la suta, dupa un nivel de aproape 10 la suta inregistrat in 2006. Juan Jose Fernandez-Ansola a precizat si faptul ca instabilitatea politica nu trebuie sa se mentina pe termen lung intr-o tara care doreste sa atraga investitori straini, asa cum este Romania.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.