Fondurile europene destinate dezvoltarii sectorului IMM in intervalul 2007-2013 vor putea fi accesate dupa definitivarea si aprobarea de catre oficialii de Bruxelles a Programului Operational Sectorial. Cum UE se va pronunta asupra acestuia cel tarziu pana in luna iunie, microintreprinzatorilor nu le ramane decat sa faca planuri de proiecte eligibile.

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) vor putea solicita asistenta financiara in perioada 2007-2013 prin Programul Operational Sectorial (POS), finantat din fonduri structurale, Programul Operational Regional (POR) si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Solicitantul se va adresa Agentiei Nationale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) si oficiilor sale teritoriale, respectiv OTIMMC-urilor situate in Timisoara, Constanta, Iasi, Cluj, Targu Mures, Galati, Craiova si Brasov.

Intrucat Comisia Europeana urmeaza sa se pronunte cu privire la POS cel tarziu pana in luna iunie a acestui an, inca nu exista un Ghid al aplicantului. Acesta va fi elaborat dupa aprobarea POR, astfel ca de abia atunci se va sti ce trebuie sa contina un proiect, care vor fi sumele aferente fiecarei directii de dezvoltare in parte, precum si termenele de depunere a solicitarilor. Astfel ca, asa cum ne-au precizat reprezentantii ANIMMC, ,,informatiile prezentate in continuare pot comporta modificari, in functie de evolutiile din cadrul procesului de negociere intre Autoritatea de Management sau Ministerul Economiei si Comertului si oficialii Comisiei Europene".

Operatiuni indicative

Buget alocat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) aferent intervalului 2007-2013 pentru acest sector se ridica, estimativ, la 350 milioane de euro. Domeniile majore de interventie si operatiunile indicative adresate IMM-urilor vizeaza investitiile productive si pregatirea pentru a face fata concurentei. Finantarile sunt nerambursabile si vor fi acordate proiectelor de consolidare si modernizare a sectorului productiv, prin investitii tangibile (cladiri, terenuri, utilaje) si intangibile (patente, consultanta), pentru implementarea standardelor europene, precum si pentru inlesnirea accesului pe noi piete a microintreprinderilor.

Limite de finantare

Activitati eligibile presupun crearea unei noi unitati sau instalatii pentru extinderea capacitatii de productie. Costurile legate de achizitionarea de teren sunt acoperite in limita a 10% din totalul investitiilor eligibile, in timp ce cheltuielile legate de realizarea unor constructii si lucrari asimilate vor fi finantate pana la un cuantum de maxim 50%. Extinderea unui amplasament existent pentru cresterea capacitatii de productie sau diversificarea activitatii intreprinderii prin lansarea de noi produse sau servicii vor putea beneficia, de asemenea, de finantare. Modernizarea intreprinderii, inclusiv schimbari in procesul de productie a unui amplasament existent, cum sunt modernizarea instalatiilor, achizitionarea de echipamente, utilaje si instalatii tehnologice avansate, modernizarea sau automatizarea proceselor de fabricatie, introducerea de noi tehnologii constituie activitati eligibile, cu conditia ca toate bunurile achizitionate trebuie sa fie noi. In limita a 50% din totalul investitiilor eligibile se vor primi bani si pentru achizitionarea de bunuri intangibile precum brevete, licente, know how si software.

Managementul calitatii

IMM-urile pot accesa fonduri nerambursabile si pentru implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii (seria ISO 9000) si al mediului (ISO 14001), avand posibilitatea de a orienta finantarile spre consultanta, pregatirea specializata a personalului. In conditiile in care protectia mediului tinde sa devina o prioritate, una dintre directiile sprijinite este reprezentata de implementarea unor instalatii care sa permita etichetarea ecologica a produselor si serviciilor, alaturi de procurarea de echipamente si instrumente pentru incercari, controlul si monitorizarea mediului, instrumente si echipamente pentru calibrare.

Reclama, sufletul comertului

Pentru o mai buna promovare a produselor si serviciilor pe care le ofera, IMM-urile pot accesa bani de la FEDR si pentru participari la targuri si expozitii interne si internationale, cu stand propriu sau in asociere cu alti agenti economici, precum si pentru participari la misiuni economice organizate in strainatate. Si, pentru ca reclama e sufletul comertului, materialele de promovare, cataloage sau calendare, realizarea unei pagini de Internet, pentru prezentarea activitatii si a produselor, in limba romana si o limba de circulatie internationala, vor putea fi realizate tot prin bani europeni, care vor putea fi destinati si participarii la cursuri de pregatire.

Beneficiarii acestor fonduri sunt intreprinderile mici sau mijlocii, in sensul prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, exceptand microintreprinderile care se finanteaza prin POR. IMM-urile isi pot desfasura activitatea in industria prelucratoare, extractiva de produse neenergetice sau constructii.

Valoarea alocatiei financiare nerambursabile de Fondul European pentru Dezvoltare Regionala va fi maxim 1.000.000 de euro, in cazul investitiilor tangile si intangibile, iar pentru implementarea standardelor europene pragul limita variaza intre 70.000-150.000 Euro, in functie de tipul de proiect. Pentru inlesnirea accesului pe noi piete, sprijinul va fi de 20.000 de euro, pana la maxim 200.000 de euro.

Incubatoare de afaceri

Un alt domeniu de dezvoltare vizeaza accesul la credit si instrumente de finantare pentru IMM-uri, bugetul alocat din FEDR fiind de aproximativ 100 milioane de euro. Operatiunile pentru care se pot solicita fonduri nerambursabile tin de infiintarea si dezvoltarea fondurilor locale de garantare si a functiei de co-garantare, precum si lansarea unor instrumente financiare inovative. Consultanta antreprenoriala, dezvoltarea incubatoarelor de afaceri si acordarea de sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturi de furnizori si clustere vor beneficia de finantari in cuantum de circa 180 de milioane de euro. Solicitantii pot fi atat IMM-uri, cat si autoritati publice locale sau ONG-uri. Investitiile in infrastructura vor fi acoperite in limita a 3,5 milioane de euro, cele pentru cladiri si pregatirea personalului vor primi pana la maxim 50.000 de euro, iar pentru servicii de consultanta vor fi alocate sume pana la 10.000 de euro.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.