Creditul va fi mai usor de obtinut dupa ce Banca Nationala a decis sa nu mai impuna bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum. Analistii sunt de parere ca bancile ar putea creste rata creditului la 50% din venitul solicitantului

BNR da liber la credite Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa renunte la limitarea gradului de indatorare, prin care rata unui credit nu putea sa depaseasca 35% (pentru creditele imobiliare) respectiv 30% (creditele de consum) din veniturile solicitantului. Aceasta este a doua decizie care ar putea avea ca urmari cresterea nivelului de creditare, dupa ce BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat ca prin noua masura va avea loc un transfer de responsabilitate de la banca centrala la bancile comerciale, decizia BNR avand o legatura directa cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. "Zilele urmatoare o sa apara un document al Bancii Centrale catre unitatile bancare si catre unitatile de finantare nebancare. Practic, bancile vor fi nevoite sa studieze foarte bine situatia fiecarui client", a declarat Vasilescu, potrivit NewsIn. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea a subliniat ca, desi bancile nu vor mai avea nici un fel de restrictie la acordarea creditelor, fiecare banca va fi obligata sa isi faca reguli interne foarte clare in acest sens.

Acum, bancile vor avea responsabilitati foarte mari, dar consilierul guvernatorului a precizat ca "responsabilitati mari va avea - asa cum este buna practica in toata Europa - Directia de Supraveghere a Bancii Centrale, care va conlucra cu bancile, privind normele interne ale fiecarei banci". Vasilescu a mai spus ca, acum, contractul si regulile stabilite de banca cu fiecare client vor avea un rol foarte important.

De Anul Nou, Banca Nationala a pregatit un proiect de regulament de creditare pentru persoanele fizice, din care au disparut orice reglementari privind avansul si garantiile. "Practic, se flexibiliza in acest sector sistemul de creditare si Banca Centrala renunta la norme si transfera responsabilitatea in domeniul unitatilor bancare si unitatilor de credit", a explicat Vasilescu.

Decizia are legatura cu intrarea in Uniunea Europeana, unde principiul supraindatorarii priveste nu atat stabilitatea financiara, cat devine o problema sociala, a explicat consilierul guvernatorului. El a mai spus ca schimbarea nu este un risc, ci "tocmai, este evitarea unui risc, pentru ca transferand responsabilitatea de la Banca Centrala la unitatea bancara, transformand reglemetarea de catre Banca Centrala in autoreglementare - pentru ca fiecare banca, fiecare unitate de creditare va fi obligata acum sa-si faca un regulament, o norma interna foarte bine structurata". Potrivit lui Ghetea, aceste schimari conduc la cresterea birocratiei pentru ca bancile trebuie sa complice algoritmul dupa care acorda creditele, intrucat isi vor asuma un risc mai mare.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.