Romania va ramine una dintre principalele destinatii din regiunea Europei de Est in topul preferintelor producatorilor din industria auto.

Valoarea investitiilor din industria auto in Europa Centrala si de Est va ajunge pina in 2013 la sase miliarde de dolari, iar Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia vor atrage cea mai mare parte a sumelor, se arata intr-un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Ca urmare a presiunii ridicate a controlului costurilor si a extinderii Uniunii Europene, care a deschis drumul spre locatii noi de investitii mai ieftine, din ce in ce mai multi producatori de masini si de furnizori de componente auto au ales sa-si relocheze activitatile in zona de est a Europei, se precizeaza in studiul PwC, denumit Productia auto in Europa Centrala si de Est.

"Cercetarile noastre arata ca in urmatorii cinci ani vor fi transferate in Europa Centrala si de Est investitii in industria auto de aproximativ sase miliarde de dolari. Principalii beneficiari ai acestor proiecte vor fi Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia", apreciaza autorii analizei.

Potrivit PwC, producatorii de automobile si cei de componente auto din Europa de Vest se confrunta cu stagnarea vinzarilor, cu o crestere a preturilor materiilor prime si cu o competitie accentuata din partea producatorilor din Asia. Din acest motiv, nu este surprinzator faptul ca acestia exploreaza fiecare oportunitate pentru a reduce costurile si, atrasi de forta de munca ieftina, foarte multi dintre liderii industriei s-au mutat in state din Europa Centrala si de Est.

Investitii masive

Autorii studiului arata ca, in perioada 1991-2006, companiile din domeniul auto au investit in regiune 20 de miliarde de dolari, fapt ce a dus la cresterea cotei pe piata la nivel international de la mai putin de 5% la 6,8%.

Datele PwC arata ca, desi cererea globala de masini noi a crescut cu 6% intre 2000 si 2005, cea mai mare crestere a avut loc pe pietele emergente din Asia-Pacific, Orientul Mijlociu si America Latina, in timp ce in tarile dezvoltate cererea a stagnat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.