Populatia Romaniei nu va plati nici un ban pentru taierea zerourilor din coada leului. Costurile denominarii vor fi suportate de Banca Nationala a Romaniei, banci si societati comerciale. Mutarea virgulei cu patru unitati la stinga preocupa mai ales firmele de soft.

Costurile denominarii vor fi suportate in mare parte de Banca Nationala si nu vor fi mai mari decit cele generate de actuala emisiune de bancnote. Bancile comerciale vor suporta si ele o parte din costuri, indirect, aceasta insemnind adaptarea ATM-urilor si a sistemelor informatice. In majoritatea cazurilor se impune si instruirea personalului. Legea privind denominarea monedei nationale prevede efectuarea raportarilor contabile si in noua moneda. Si societatile comerciale se vor conforma. Cele mai multe dintre firmele de software au optat pentru updatarea gratuita a softului utilizat de clientii care se afla in aceasta situatie si beneficiaza de asistenta din partea furnizorului.

Contabilitate pe stil nou

Din punct de vedere contabil, lucrurile stau dupa cum urmeaza: conversia in lei noi a soldurilor initiale, a rulajelor si a soldurilor finale cuprinse in balanta de verificare la 30.06.2005 va trebui facuta, de facto, la 1 iulie 2005; operatiunea de conversie se efectueaza fie prin rotunjirea sumelor la ordinul sutelor, in plus pentru valori mai mari de 50 inclusiv, respectiv in minus pentru valori mai mici de 50, urmata de impartirea la 10.000 a sumelor astfel rezultate, sau prin impartirea sumelor la 10.000, urmata de rotunjirea zecimalelor sumelor astfel obtinute, in sensul celei mai apropiate unitati, banul (a doua zecimala), astfel: suma rezultata in urma diviziunii care depaseste 0,0050 lei noi inclusiv se rotunjeste la 0,01 lei noi, iar suma mai mica de 0,0050 lei noi se rotunjeste la 0 lei noi. Operatiunea de conversie va trebui realizata si pentru soldurile cuprinse in balantele de verificare a conturilor analitice, urmarindu-se concordanta intre valorile inscrise in contul sintetic si cele din conturile analitice.

Mai mult decit cifre

Conversia la leul greu inseamna, pentru companii, mai mult decit eliminarea unor zerouri de pe o bancnota si lansarea pe piata a unor bancnote noi. "La nivel de companie, denominarea presupune intelegerea efectului asupra activitatilor curente precum relatiile cu furnizorii, emiterea de facturi, incheierea de contracte, aprovizionarea, raportarea de taxe sau relatia cu personalul. Este vorba de un intreg ecosistem de relatii pe care solutia software a fost proiectata sa le gestioneze", spune Valentin Tomsa - head of office SAP Romania. Trecerea la o noua moneda presupune practic recalcularea tuturor costurilor. "Trebuie refacute listele de preturi si trebuie gindita problema rotunjirii preturilor. Dificultati apar si in cazul unui contract in derulare care a fost incheiat intr-o moneda, iar acum, in noile conditii, se va regasi in contabilitate in noua moneda. Este si cazul retinerilor salariale", spune Dan Oancea, directorul Departamentului de Consultanta al Oracle Romania.

Nimic nou

Operatiunea care tine capul de afis pentru opinia publica in acest an nu este considerata o operatiune extrem de dificila de catre specialisti. "Desi pare un proces complex, denominarea trebuie privita si inteleasa ca un procedeu standard, prin care au trecut si alte tari europene o data cu conversia la euro", spune Valentin Tomsa. Firmele sustin ca sint gata sa faca fata acestui proces. "Clientii nostri nu trebuie sa isi faca griji cu privire la rezolvarea problemei trecerii la noua moneda nationala din punctul de vedere al software-ului folosit", spune Vlad Melinte, director general al firmei MySoft. S-au pregatit deja pachete de programe pentru aceasta situatie. "Denominarea, in cazul clientilor nostri, presupune parcurgerea a trei etape majore: configurarea monedei, functionalitatile aditionale si pachetul de programe de conversie.

Configurarea monedei este utila la momentul definirii noii monezi - leul greu. Functionalitatile aditionale vor fi folositoare in faza duala a monedelor. Cu ajutorul pachetului de programe de conversie se va finaliza conversia efectiva", spune Valentin Tomsa. Unii specialisti considera ca denominarea reprezinta o buna experienta in vederea trecerii la euro. "Procesul de denominare reprezinta un exercitiu util pentru trecerea la euro. Migrarea la moneda unica europeana este mai complexa datorita faptului ca euro coexista pe piata o perioada de timp cu moneda locala. Insa pina cind Romania va ajunge sa se confrunte cu aceasta provocare, vom avea timp sa invatam din experienta statelor care au aderat recent la Uniunea Europeana si care vor demara intre timp procesul de trecere la moneda unica", sustine Dan Oancea.

Costuri colaterale

Majoritatea marilor firme de software actualizeaza gratuit programele utilizate de clienti. Cu toate acestea, firmele vor suporta cheltuielile colaterale. Bancile ar putea instala doua tipuri de ATM-uri, unul pentru bancnote noi si altul pentru bancnote vechi, cu programe IT diferite. De asemenea, societatile comerciale va trebui sa schimbe, in functie de domeniul de activitate, casele de marcat, dispozitivele de numarat bani, conturile bancare sau facturile fiscale. In acelasi timp, acestea vor trebui sa se preocupe si de modificarea costurilor furnizorilor sau pregatirea personalului.

Precedente numeroase

Numeroase tari din zona au dat piept cu denominarea. Tari precum Rusia, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Croatia sau Bielorusia au trecut prin experiente asemanatoare. Turcia efectuind aceeasi operatiune de la 1 ianuarie.

De la 1 ianuarie aceasta operatiune s-a realizat si in Turcia. Oficialitatile de la Istanbul au taiat sase zerouri pentru a obtine noua lira. Multe dintre firmele de software specializate in programe utilizate in domeniu au participat la aceste procese.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.