Cumuland proiectiile analistilor, una peste alta, leul ar putea incheia anul in castig atat fata de euro cat si fata de dolar. Numai ca, evolutia va fi departe de a fi una lina. Cristian Popa, viceguvernator al bancii centrale, declarase recent ca masurile luate la ultimul consiliu au vizat evitarea unui zig-zag prea accentual.

"Scaderea dobanzii de referinta a vizat si impiedicarea unei aprecieri prea abrupte a leului, care fara indoiala ca ar fi fost urmata de corectii usturatoare in a doua jumatate a anului", afirma Cristian Popa.

Previziunile bursei

Pentru bursa derivatelor de la Sibiu, apropierea finalului de luna a coincis cu o perioada buna din punctul de vedere al lichiditatii, fiind tranzactionate aproape 98.000 de contracte futures si options.

Preturile de cotare ale raportul euro/leu au avut o evolutie linistita, identica cu cea de pe piata valutara. Pentru finele lunii viitoare tranzactiile au fost realizate la 3,3950 - 3,4 lei, pentru iunie preturile de cotare au fluctuat intre 3,405 - 3,4199 lei iar pentru septembrie tranzactiile au fost realizate la 3,45 lei, fata de 3,5 lei la inceputul lunii si 3,47 lei in urma cu doua saptamani.