Una din cele mai stringente probleme pe care incearca sa o descalceasca atat brokerii cat si finantistii fiecarei companii care e dependenta de importuri sau exporturi, tine de cursul leului. Se fac calcule, se incearca estimari, se construiesc scenarii. Totul pentru a intui zig-zagul atat de drag guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Cine va "vedea" cel mai clar viitorul va fi incoronat la finalul anului "castigator".

Cumuland proiectiile analistilor, una peste alta, leul ar putea incheia anul in castig atat fata de euro cat si fata de dolar. Numai ca, evolutia va fi departe de a fi una lina. Cristian Popa, viceguvernator al bancii centrale, declarase recent ca masurile luate la ultimul consiliu au vizat evitarea unui zig-zag prea accentual.

"Scaderea dobanzii de referinta a vizat si impiedicarea unei aprecieri prea abrupte a leului, care fara indoiala ca ar fi fost urmata de corectii usturatoare in a doua jumatate a anului", afirma Cristian Popa.

Previziunile bursei

Pentru bursa derivatelor de la Sibiu, apropierea finalului de luna a coincis cu o perioada buna din punctul de vedere al lichiditatii, fiind tranzactionate aproape 98.000 de contracte futures si options.

Preturile de cotare ale raportul euro/leu au avut o evolutie linistita, identica cu cea de pe piata valutara. Pentru finele lunii viitoare tranzactiile au fost realizate la 3,3950 - 3,4 lei, pentru iunie preturile de cotare au fluctuat intre 3,405 - 3,4199 lei iar pentru septembrie tranzactiile au fost realizate la 3,45 lei, fata de 3,5 lei la inceputul lunii si 3,47 lei in urma cu doua saptamani.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.