Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare vrea sa investeasca intre 300-400 milioane euro pe an in 2007 si 2008 in Romania, deoarece exista o cerere foarte mare pe piata si, in plus, anumite sectoare au un bun potential de dezvoltare, a declarat, agentiei NewsIn, directorul BERD Romania.

"Urmatorii doi ani vor cuprinde finantari precum cele din anii anteriori, intr-un interval de 300-400 milioane euro. Perioada 2007-2008 va fi buna si nu avem nici un motiv sa incetinim ritmul", a spus Gacek. "Cererea este mare. Avem un numar mare de clienti si exista sectoare cu mult potential", a mai declarat directorul reprezentantei BERD pentru Romania, Hildegard Gacek.

Institutia economica internationala este unul din cei mai mari investitori din Romania, valoarea celor peste 120 de proiecte din 1991 pana in ianuarie 2007 cumuland 3,35 miliarde euro, in crestere de la 3,2 miliarde euro la sfarsitul anului 2005. "Pana in prezent am investit 3,35 miliarde euro in peste 120 de proiecte si cred ca asta conteaza foarte mult", a spus Gacek.

Sectoarele cu potential mare identificate sunt cel energetic, cel al municipalitatilor si al companiilor. BERD nu este prezenta in proiectele de infrastructura, insa se va pastra deschisa catre proiecte din toate domeniile. Banca va reduce volumul finantarilor directe catre banci, insa institutiile financiare romanesti vor mai servi drept canale de distributie pentru alte proiecte BERD.

Banca internationala pune la punct o linie de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), o alta in cooperare cu Uniunea Europeana (UE) si o a treia pentru companiile romanesti, a spus directorul BERD. Ultima facilitate de credit va ajuta companiile romanesti sa isi imbunatateasca capacitatea de productie si sa investeasca in domeniul mediului. Astfel, linia de finantare va ajuta firmele din Romania sa faca fata competitiei din Uniune la capitolul mediu, pe de o parte, si la standardele tehnice, pe de alta parte, a mai spus Gacek.

Sectorul energetic ar putea beneficia de finantari intre 100 si 200 milioane euro, iar cel al industriei generale de finantari intre 50 si 100 milioane euro. Pentru municipalitati, finantarile vor fi intre 50 si 100 milioane euro, iar in sectorul IMM-urilor intre 50 si 80 milioane euro. Pentru "agribusiness" (producerea si distribuirea produselor alimentare), BERD a inclus in buget intre 50 si 100 milioane euro pentru inca doua proiecte. Kaufland va primi un imprumut de 100 milioane euro, iar proiectul ar putea fi semnat in martie.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.