Impactul va fi minim, ne asigura surse din BNR

BNR a pus lacatul pe conturile NovaBank. Potrivit Bancii Centrale, NovaBank a intrat in regim special de decontare. Adica nu are dreptul sa ramburseze sume de bani sau sa acorde credite decat cu avizul BNR. Acest regim va fi mentinut timp de 30 de zile, perioada in care alti creditori pot cere falimentul bancii.

"Pentru moment, BNR nu poate solicita falimentul NovaBank, deoarece nivelul de solvabilitate este peste 2 la suta. Vom mentine regimul special de decontare pana cand banca face rost de lichiditati sau pana cand un alt creditor solicita falimentul", spun surse autorizate. De exemplu, Ministerul de Finante, care are deja in evidenta NovaBank cu datorii de peste 6,5 miliarde lei in contul TVA si al altor impozite. Banca este datoare si la BNR cu o amenda de aproape 500 de milioane lei. Fata de sirul de falimente bancare din anii '90, de data aceasta Banca Centrala a luat in vizor NovaBank din timp si a identificat problemele. Acestea au inceput in urma cu aproape doi ani, cand NovaBank a plasat in strainatate o suma considerabila de bani, mai mult decat avea voie potrivit regulilor BNR. Prin urmare, Banca Nationala s-a sesizat si a recomandat NovaBank sa aduca banii inapoi in Romania.

"NovaBank nu s-a conformat, considerand de cuviinta sa investeasca banii intr-un imobil din strainatate", spun surse autorizate din BNR. Inca de atunci, NovaBank a fost supravegheata atent de Banca Centrala si sfera de activitate a fost restransa treptat. "De doi ani, NovaBank nu mai are dreptul sa primeasca depozite de la populatie", spun sursele citate. Chiar daca banca va da faliment, romanii nu risca sa piarda nici un ban. "Nici un roman nu are depozite la banca, cu exceptia salariatilor", ne asigura sursele din BNR. Desi problemele bancii erau cunoscute de BNR de acum doi ani, publicul aproape nu a stiut nimic despre acestea deoarece banca afisa in publicatii cu profil economic dobanzi de pana la 18 la suta la depozitele in lei deschise de romani, cu toate ca, la un simplu telefon, angajatii institutiei recunosteau ca nu pot primi bani.

"Chiar daca NovaBank va da faliment, impactul pe piata va fi minim. Banca are pasive de 425 miliarde lei, din care 370 miliarde lei - capital social. Rezulta ca datoriile bancii fata de terti sunt de 55 miliarde lei", spun sursele citate. Practic, datoriile bancii insumeaza putin peste 1.500.000 de euro, cat reprezinta un singur credit acordat de bancile mari unui client, iar acestea pot fi rambursate de banca din capitalul social. Principalul actionar al firmei este firma Alpur Invest AG, care este inregistrata in Elvetia, si care detine circa 56 la suta din capitalul bancii, adica peste 226 de miliarde lei. Actionariatul mai este format din: 7 firme, 248 de persoane fizice si SIF Moldova.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.