Banca centrala va consolida dezinflatia prin reducerea inflatiei medii, care conteaza in criteriile de la Maastricht, la un nivel sub 5%, la care se raporteaza si dobanda de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu citat de NewsIn.

Isarescu: BNR isi calibreaza dobanda cheie dupa inflatia medie La inflatia medie ne raportam cand este vorba despre cat trebuie sa fie ratele dobanzii de politica monetara", a spus Isarescu. In 2006, rata medie a inflatiei in Romania a fost de 6,56%.

Banca centrala estimeaza o temperare a inflatie medii in 2007, care se va situa intre 4,2 si 4,6%, indiferent de ratele inflatiei anuale. intr-un scenariu in care inflatia anuala ar putea fi de 4%, inflatia media este estimata la 4,3%. Unei inflatii anuale de 4,5% ii este asociata o rata medie a inflatiei de 4,3%, iar in varianta in care inflatia anuala ar fi de 5%, inflatia medie ar fi de 4,6% in acest an, arata estimarile bancii centrale.

2007 ar fi primul an in care inflatia medie este mai joasa in raport cu indicele de crestere al preturilor.

BNR a coborat, saptamana trecuta, rata dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%. "Am mentinut rata dobanzii de politica monetara timp de sase luni si am ridicat gradul de restrictivitate al conditiilor monetare. Va reamintesc ca mentinem un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii, de 40% din pasivele in valuta ale bancilor comerciale si de 20% din cele in lei", a mentionat Isarescu.

Eficacitatea restrictiilor pe partea creditului scade in timp, a adaugat Isarescu, referindu-se la limitarea imprumuturilor pentru populatie. "In Uniunea Europeana, ele devin ineficiente, pentru ca pot fi evitate", a mai spus guvernatorul BNR

Rata medie a inflatiei este indicatorul luat in calcul de catre Comisia Europeana pentru indeplinirea criteriilor de adoptare a euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht.

Reprezentatul Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez-Ansola, a declarat, la inceputul saptamanii, ca o rata a dobanzii de politica monetara cu aproximativ 2% peste inflatie are un nivel "natural", dar, ca in cazul Romaniei se paote adauga un coeficient de risc si aceasta poate depasi 2%.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.