Analistii bancari sustin ca, in acest an, am putea vedea un nivel relativ stabil al randamentului depozitelor la termen

Practica din sistemul bancar demonstreaza faptul ca institutiile de credit incearca sa isi diminueze marja de profitabilitate o perioada cat mai lunga de timp. De aceea, deciziile oficialilor Bancii Nationale de a modifica dobanda de politica monetara nu sunt transpuse chiar din primele luni in produsele institutiilor de credit.

De fiecare data cand oficialii bancii centrale au decis sa reduca nivelul dobanzii de politica monetara, institutiile de credit au mai asteptat cateva luni inainte sa micsoreze costurile percepute pentru credite. In schimb, dobanzile oferite la depozitele la termen au fost diminuate mult mai repede decat cele la imprumuturi. Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania, ne-a declarat ca, in general, dureaza circa doua - trei luni pana cand decizia Bancii Nationale este transpusa in politica institutiilor de credit. "Mai intai, in aproximativ o luna - o luna si jumatate sunt reduse dobanzile oferite la depozitele la termen. Iar dupa inca o luna, este posibil sa se vada si efectul asupra dobanzilor percepute la credite", explica Dragos Cabat. Totodata, vicepresedintele CFA considera ca amploarea cu care vor scadea randamentele oferite la depozitele la termen este similara cu cea a reducerii dobanzii de politica monetara - respectiv 0,75 puncte procentuale. In schimb, pe partea de credite, am putea asista la o diminuare a costurilor cu circa 0,5 puncte procentuale.

Bancile vor confirmarea scaderii inflatiei

Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank, sustine de asemenea ca bancile vor mai astepta o perioada inainte de a scadea dobanzile la credite. "Asta pentru ca vor sa se asigure de aceasta tendinta de reduce si de faptul ca inflatia este in scadere", explica Dumitru. Spre exemplu, anul trecut, atunci cand Banca Nationala a redus dobanda pana la 7,5% in luna septembrie, a mai durat inca trei luni pana cand s-au vazut efectele in costurile creditelor.

Pe de alta parte, Aurelian Dochia, director general BRD-GSG Corporate Finance, sustine ca nu trebuie neaparat facuta o legatura intre dobanda de politica monetara a BNR si costul creditelor. "Nu cred ca vom vedea efecte rezultate din deciza de a reduce dobanda BNR, care reprezinta mai mult un semnal ca lucrurile merg in directia dorita. Cred ca, in urmatoarele luni, dobanzile la credite vor fi stabilite in functie de echilibrul dintre cererea si oferta de imprumuturi", explica Dochia. Iar la finele anului trecut, soldul la creditele in lei acordate populatiei sporise cu circa 93% fata de luna decembrie 2005. "Acesta este factorul care va determina nivelul dobanzilor percepute la imprumuturile in moneda nationala", subliniaza Dochia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.