Banca centrala a subestimat riscurile reinflamarii inflatiei Dobanda de politica monetara, redusa prea drastic Ritmul dezinflatiei se va reduce substantial

Decizia BNR de a reduce dobanda de politica monetara a surprins nu doar analistii romani ci si pe cei straini. "Autoritatile de reglementare nu fac destul ca sa combata inflatia si sunt prea preocupate de intarirea leului", relateaza Reuters, citata de NewsIN.

Agentia britanica a sintetizat opiniile mai multor analisti implicati in pietele financiare europene. Potrivit Reuters inflatia este o problema economica majora a Romaniei, care a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie si se lupta cu presiunea preturilor starnita de cererea interna puternica, in contextul in care afacerile si consumatorii se adapteaza la standardele Uniunii Europene. Recent, reprezentantii Fondului Monetar International au avertizat asupra pericolului reprezentat de reinflamarea inflatiei in contextul adancirii deficitelor fiscal si de cont curent.

Riscuri subevaluate

Analistii economici spun, ca decizia surprinzatoare a BNR sugereaza ca institutia financiara subestimeaza riscul preturilor viitoare. Analistii estimeaza ca solicitarile de cresteri salariale si accelerarea investitiilor vor accentua inflatia. "Inflatia este joasa, dar este greu de crezut ca se va mentine acelasi ritm al dezinflatiei", a spus analistul economic Iwona Pugacewicz-Kowalska, de la Citigroup.
"Riscurile actuale, relaxarea politicii monetare si o criza politica genereaza presiuni potentiale nefavorabile reducerii ratei dobanzii. Este nevoie de mai multa prudenta", a accentuat analistul.

Captivi intre inflatie si cursul valutar

Una dintre cauzele care au dus la atingerea tintei de inflatie in 2006 a fost aprecierea monedei nationale. Leul a fost, anul trecut, performerul mondial al valutelor. Ca efect direct, tintirea inflatiei a devenit "dependenta de cursul valutar", dupa cum aprecia si analistul economic Liviu Voinea. Desi ajuta in mod direct la consolidarea procesului de dezinflatie, pe termen mediu si lung, un leu puternic loveste exporturile si impulsioneaza importurile conducand la accentuarea deficitului comercial si implicit a deficitului de cont curent. "Sunt prinsi intre inflatie si cursul valutar si macar cineva de la banca centrala a Romaniei mai este ingrijorat din cauza aceasta", a spus Lars Christensen, analist la Danske Bank. Danezul apreciaza ca decizia bancii centrale este o incercare de slabire a monedei nationale.

Dobanda prea joasa

Christensen a mai spus ca actuala rata a dobanzii de 8% ar putea fi prea joasa, ca sa compenseze investitorii pentru riscurile economice, mai ales deficitul de cont curent cu doua cifre al Romaniei, care accentueaza posibilitatea unei vanzari masive de monede. "Exista un risc semnificativ pentru o vanzare masiva de lei", a avertizat Christensen, intr-un studiu. "Leul este supraevaluat cu cel putin 20%, potrivit modelelor noastre pentru pret corect", a precizat analistul de la Danske Bank.

FMI: Inflatia va depasi tinta BNR

Cresterea economica a Romaniei se va mentine ridicata in acest an, la 6,5%, dar inflatia va depasi tinta Bancii Nationale a Romaniei, iar deficitul de cont curent va ramane la niveluri inalte, spune Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria. El a precizat ca acestea sunt estimari preliminare, concluziile urmand sa fie formulate de misiunea FMI care se va afla in Romania, in perioada 21 februarie - 7 martie, pentru consultarile macroeconomice anuale cu autoritatile de la Bucuresti.

Cresterea economica a fost de circa 8% anul trecut, potrivit estimarilor oficiale. Rata inflatiei a scazut de la 8,6% la 4,87%, iar banca centrala are o tinta de 4% pentru acest an, cu un interval de variatie de un punct procentual.

Erste: Inflatie in jurul a 5%

Romania va atinge un nivel al inflatiei de cinci la suta in 2007 si va inregistra o incetinire a cresterii Produsului Intern Brut, a apreciat pentru Rompres, Rainer Singer, analist al Erste Bank pentru regiunea Europa Centrala si de Est. Singer prevede o continuare a procesului dezinflationist pentru Romania, care in 2008 ar urma sa aiba o inflatie de patru la suta. Analistul Erste Bank previzioneaza si o descrestere a dobanzilor in Romania pe fondul scaderii de catre banca centrala a dobanzii de referinta cu 50 de puncte de baza de la 8,75 la suta la 8,25 la suta.

Singer anticipeaza ca Romania va inregistra in 2007 o scadere usoara a investitiilor si consumului, insotite de o imbunatatire moderata a contului curent pe fondul consolidarii exporturilor. Analistul Erste Bank considera ca o apropiere a salariilor din Romania de nivelul salariilor din celelalte tari ale UE trebuie sa fie insotita de o crestere a productivitatii. Rainer Singer intrevede variatii foarte mici ale cursului de schimb pentru Romania in 2007. "Ne asteptam ca rata de schimb leu/euro sa ramana aproximativ in jurul actualului nivel, variatiile anuale fiind de 0,07 la suta fata de euro", a aratat reprezentantul bancii austriece.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.