Aseara, tarziu, cind a iesit din sediul Parchetului General si se indrepta spre duba Politiei, Corneliu Iacobov s-a oprit pret de citeva secunde, a ridicat miinile, sa i se vada bine catusele, si a strigat furios: "Catusele astea ale lui Basescu sint. Ce a dat, aia va primi inapoi!"
Retinerea lui Corneliu Iacobov survine in urma unei audieri maraton, incepute ieri la ora 10 si terminata 12 ceasuri mai tirziu. Spre deosebire de prima sa audiere, Iacobov a avut de trecut o proba mult mai dificila. El a fost confruntat cu cel pe care l-a instalat la conducerea rafinariei chiar inainte de a o cumpara de la APAPS, Toader Gaureanu - invinuit si el in "lotul RAFO". Tot ieri, Iacobov a fost confruntat si cu martorul Teodor Caramizanu, fostul director de la Electrocarbon Slatina, societate cu care RAFO a avut relatii contractuale.
Dosarul RAFO se refera la o ampla operatiune de evaziune fiscala si spalare de bani, derulata in perioada 2001-2004 si soldata cu prejudicii de aproape 20.000 de miliarde de lei. Paguba s-a inregistrat dupa ce rafinaria a fost privatizata in beneficiul lui Iacobov, moment in care oricum a beneficiat de insemnate inlesniri fiscale.
Modul in care Corneliu Iacobov a preluat RAFO pare sa fi fost o operatiune premeditata in cele mai mici detalii. Imediat dupa revenirea PSD la putere, in 2001, conducerea APAPS l-a numit director general al rafinariei pe Toader Gaureanu, unul dintre apropiatii lui Corneliu Iacobov. Inarmat cu informatii din interior, lui Iacobov i-a fost usor sa cistige licitatia de privatizare a rafinariei, mai ales ca a fost singurul participant. De fapt, el a reprezentat un consortiu, format din firma sa, Vradicor, si un off-shore portughez, Canyon Servicos.
La doi ani dupa preluarea rafina riei, Canyon Servicos i-a vindut tot lui Iacobov actiunile, acesta ra- minind actionar majoritar. Schema intareste suspiciunile ca in spatele firmei Canyon Servicos ar sta tot Corneliu Iacobov, cu bani strinsi din timpul primei guvernari PSD, cind a fost presedinte la FPP II Moldova si a fost unul dintre factorii care au dus la falimentul Bancorex si Bankcoop.
In anul 2003, Iacobov a vindut rafinaria unei pretinse firme britanice, Balkan Petroleum, in spatele careia se afla insa tot romani. Este vorba de fratii Octavian si Marian Iancu, patroni ai grupului VGB. Noii patroni au inceput o tenace operatiune de spalare a imaginii Rafo, pretinzind ca isi platesc la zi impozitele curente fata de stat, dar au facut uitate datoriile uriase pe care le facuse Iacobov, desi si le asumasera in momentul cumpararii rafinariei. |n momentul de fata, fratii Iancu sint si ei arestati in acest dosar. Pe linga ei si Corneliu Iacobov, un alt nume greu, vizat de procurori, este cel al omului de afaceri Ovidiu Tender, asupra caruia s-a instituit deocamdata doar masura consemnului la frontiera.
Despre autor:

Sursa: Cotidianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum să investești într-un startup: primii pași
Sursa: start-up.ro
-
Raportarea ESG și de ce este esențială pentru orice companie listată la bursă
Sursa: green.start-up.ro
-
Povestea Precious Circuit, start-up-ul fondat de doi tineri care fac...
Sursa: retail.ro
-
Părintele Porfirie: Medicamentul şi marele secret pentru creşterea copiilor
Sursa: garbo.ro
-
CEC Bank, profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
Suflete pereche: Iubirea necondiționată dintre doi oameni
Sursa: kudika.ro
-
Media din gimnaziu ar putea să nu mai conteze la admiterea la liceu. Sorin...
Sursa: wall-street.ro