Ingineriile financiare, gen MTS Leasing, reprezinta o frana in calea inradacinarii acestui gen de produs

Leasingul imobiliar este un produs al institutiilor de credit care, la mai bine de patru ani de la explozia pietei imobiliare autohtone, se afla inca in perioada de pionierat. O situatie stranie, spun analistii. "Monopolul creditului ipotecar pare definitiv, desi evolutiile in acest domeniu raman, macar pe termen mediu, inca indistincte", afirma Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles.

Aceasta sa fie realitatea de pe piata? Statisticile oferite de Banca Nationala a Romaniei par sa confirme aceasta stare de fapt. Din ianuarie 2006 si pana in ultima luna a anului, valoarea totala a creditului imobiliar si ipotecar acordata de institutiile de credit romanesti insuma peste 2.829 milioane de lei sau aproximativ 830 milioane de euro. Aparent paradoxal, tot in jurul valorii de 800 milioane de euro se invart si estimarile agentiilor de consultanta imobiliara cu privire la totalul tranzactiilor de pe piata. Concluzia - un monopol cvasitotal al creditului imobiliar.

Ceea ce ar trebui sa fie un concurent foarte serios, leasingul imobiliar este mai degraba un produs pe hartie. "Se socotea ca, in primul trimestru al anului anterior, din aproape 170 milioane de euro care ar fi fost afectate contractelor de leasing, abia 3%, adica aproximativ 5 milioane, s-ar fi indreptat catre segmentul imobiliar", afirma Silvestri. Totodata, specialistii de la Esop Consulting spun ca "finantarea tranzactiilor prin intermediul leasingului imobiliar este o solutie aleasa mai frecvent de catre persoanele juridice, fie ca este vorba de sediu de firma, de spatii de depozitare, spatii de vanzare sau de productie". Ei cred ca nici in 2007 acest gen de produs nu va cunoaste o dinamica deosebita in randul persoanelor fizice care vor ramane fidele creditului imobiliar sau celui ipotecar. Insa, leasingul imobiliar are un punct forte. El da posibilitatea companiilor sa amortizeze in contabilitate noua achizitie imobiliara, intr-o forma optima, pe o perioada lunga de timp.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.