Institutia raspunde de 1.066 de societati cu un capital social de 15.774 de miliarde de lei

Gabriel Zbircea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a prezentat,
ieri, Comisiei pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare din cadrul Camerei Deputatilor
programul de privatizare al institutiei pe care o conduce pentru anul in curs.
Conform presedintelui AVAS, obiectivul prioritar in acest domeniu este privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare banca din Romania.
"Vom face astfel incat acest proces sa se desfasoare in cele mai favorabile conditii pentru statul roman.

De asemenea, ne vom concentra pe indeplinirea totala a angajamentelor care revin institutiei ca urmare a acordului dintre Romania, Banca Mondiala si FMI", a declarat Zbircea.
La 1 ianuarie 2005, portofoliul AVAS cuprindea pachete de actiuni la 1.066 de societati comerciale, cu un capital social total de 15.774 de miliarde de lei.
Portofoliul cuprindea 527 de societati care pot fi privatizate, cu un capital social de 5.247 de miliarde de lei, dintre care 119 au capital majoritar de stat, la restul AVAS detinand pachete minoritare. Institutia raspunde, de asemenea, de 509 societati comerciale care nu pot fi privatizate, cu un capital social de 6.176 de miliarde de lei, dintre care 354 se afla in lichidare judiciara, 16 in perioada de analiza pentru lichidare judiciara, 23 in lichidare voluntara, 81 in perioada de analiza pentru aceeasi procedura, iar pentru 35, situatia economico-financiara este in curs de lamurire.

Gabriel Zbircea a vorbit si despre portofoliul cu statut special, care include bancile, societatile de servicii informatice, cele cu profil de cercetare-dezvoltare, companiile ale caror actiuni se ofera pentru compensare conform Legii 10/2001 si societatile aflate in curs de transfer la alte institutii publice, in numar de 30, cu un capital social de 4.351 de miliarde de lei.

400 de firme trebuie vandute pana la sfarsitul anului

Principalul obiectiv pe care AVAS si-a propus sa il realizeze in domeniul privatizarii pentru anul 2005 se refera la indeplinirea sarcinilor ce revin institutiei in urma angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei in cadrul negocierilor cu UE si cu institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala).

In aceasta categorie intra monitorizarea politicii salariale a sapte societati comerciale, in vederea limitarii anuale a fondului de salarii la patru la suta, cu precizarea tintelor trimestriale, urmarirea societatilor care nu platesc utilitatile pentru asigurarea achitarii facturilor, privatizarea trimestriala, prin orice metoda, inclusiv lichidare voluntara, a cel putin 20 de intreprinderi la care statul, prin AVAS, detine pachetul majoritar de actiuni sau solutionarea platilor compensatorii la patru societati: SC Aversa SA Bucuresti, SC GES SA Boldesti-Scaieni, SC GRIRO SA Bucuresti si SC Metalurgica SA Aiud.
Alte sarcini asumate de Guvern sunt privatizarea SC Electroputere SA Craiova, SC Tractorul UTB SA Brasov si SC Rulmentul SA Brasov, trecerea in proprietate privata a 75 la suta din numarul societatilor comerciale privatizabile din portofoliul AVAS si vanzarea tuturor intreprinderilor revenite in portofoliul AVAS, intr-o perioada de sase luni de la reinscrierea statului ca actionar.

Conform AVAS, indeplinirea acestor obiective se va realiza prin programele de privatizare PSAL I si II, prin programul de privatizare, prin forte proprii, al institutiei si prin privatizare pe piata de capital.
FMI exercita "o presiune uriasa" asupra autoritatilor pentru privatizarea societatilor Tractorul Brasov si Electroputere Craiova pana in iunie 2005, a declarat Gabriel Zbircea.
Audiat de Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor, Zbircea a afirmat ca AVAS a primit 6-7 scrisori de interes pentru preluarea Tractorul Brasov, depuse de 2 grupuri indiene, 2 companii din Turcia, o firma italiana, o alta poloneza si mai multi investitori romani.

Pentru producatorul de motoare electrice Electroputere Craiova au depus oferte, in luna februarie, doua consortii formate din firmele Somes Dej si Contactoare Buzau, respectiv societatile bucurestene Cuprom si Amteck Investitii, in parteneriat cu o persoana fizica.

Zbircea, in conflict cu Seres

AVAS este singura institutie abilitata sa se pronunte asupra privatizarii Uzinelor Sodice Govora (USG) si nu are motive sa rezilieze contractul, arata AVAS, dupa ce ministrul Economiei, Codrut Seres, a sustinut anularea privatizarii USG.
"AVAS nu are nici un temei legal pentru a rezilia contractul de vanzare-cumparare de actiuni incheiat intre Autoritate si Bega Com SA pentru Uzinele Sodice Govora. Contractul se afla in prezent in derulare, fiind monitorizat de catre AVAS din punct de vedere al respectarii clauzelor contractuale de catre cumparator", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Ministrul Economiei a fost audiat, marti, de Comisia de politica economica, reforma si privatizare a Camerei Deputatilor, unde a afirmat ca, in opinia sa, contractul de privatizare al societatii USG ar trebui reziliat, intrucat investitorul nu si-ar fi respectat obligatiile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.