Rami Dacia produce anual peste 10 milioane de carate de diamante sintetice, adica in jur de 20 de kilograme. Produsele sint vindute in toata lumea, iar cifra de afaceri a firmei a fost anul trecut de patru milioane de dolari. Diamantele artificiale romanesti au avut de suferit din cauza concurentei chinezesti, care a inundat piata cu marfa ieftina. Societatea este acum in pragul privatizarii. Fostul sef al Securitatii, Mihai Pacepa, scrie in cartea sa "Orizonturi Rosii" ca fabrica a fost construita in 1974, la dorinta expresa a Elenei Ceausescu. Singurul producator de diamante industriale din Europa se afla in Romania. Rami Dacia produce anual peste 10 milioane carate de diamant industrial, adica aproximativ douazeci de kilograme. Productia de diamante sintetice a inceput in 1974 si trei sferturi din aceasta se exporta.

Pe o piata internationala in care nu exista decit citiva producatori, Rami Dacia reuseste sa se mentina de mai bine de 30 de ani. Ei produc diamante sintetice, super abrazive, cum le zice in industrie. Sculele diamantate au mare cautare in constructii si chiar in informatica, unde sint folosite la slefuirea microcipurilor.

Tarile in care diamantele romanesti au mare cautare sint cele din Uniunea Europeana, Turcia, cele din Orientul Mijlociu, Statele Unite si Japonia. Piata interna absoarbe mai putin de 25% din productia de diamante. Aceasta a inceput in Romania in 1974. De-a lungul anilor au mai existat societati de profil in Europa, insa la ora actuala Rami Dacia a ramas singurul producator de diamante industriale de pe batrinul continent. Numele de Rami Dacia vine de la "regia autonoma a Ministerului de Interne". Dupa 1990 numele societatii nu a mai fost schimbat, datorita notorietatii pe care o capatase de-a lungul timpului.

Piata in crestere

"Piata a crescut simtitor in ultimii ani. In prezent, societatea are o cifra de afaceri de aproximativ 4 milioane de dolari", spune Nicolae Ivascu, general manager la Rami Dacia. Ivascu considera ca succesul afacerii este garantat atit de calitatea produsului, cit si de mentinerea unui pret cit mai scazut. O data cu cresterea cererii la nivel mondial, pe piata s-a inasprit si concurenta. In prezent, aproximativ cinci mari producatori de diamante sintetice se bat pentru dominatia mondiala. Potrivit specialistilor, este imposibil de stabilit cite carate se produc anual si implicit la cit se cifreaza piata, pentru ca nu exista nici un organism international care sa faca asemenea statistici.

Lovitura chinezeasca

In momentul de fata liderul producatorilor de diamante sintetice este fara indoiala firma Element Six din Africa de Sud, dupa care urmeaza divizia de diamante a firmei General Electric, Diamonds Innovation din Statele Unite ale Americii. Piata mondiala a cunoscut in ultimii cinci ani framintari majore datorita invaziei firmelor chinezesti, mici si dese, care au reusit sa produca diamante industriale la preturi mult mai scazute fata de competitori. Avind citeva avantaje majore, cum ar fi forta de munca ieftina si sustinerea din partea statului prin subventii, chinezii au reusit sa intre repede pe piata, acaparind o parte dintre clientii celorlalti competitori. Impactul chinezesc a afectat si intreprinderea romaneasca, ce a fost nevoita sa disponibilizeze o parte dintre angajati, in jur de 50 din 300.

Perioada de tranzitie pe care o traverseaza Romania cit si schimbarile pe care le-au adus chinezii pe piata au influentat negativ intreprinderea, care a trebuit sa renunte la biroul de cercetare. "In cercetare nu s-a mai investit pentru ca cercetarea trebuie sustinuta cu fonduri, neavind nici o subventie din partea statului. Trebuie sa taiem cheltuielile neproductive ca orice agent de pe piata", spune Ivascu.

Leul de diamant

Fabrica de diamante are probleme cu cursul de schimb valutar. Din cauza scaderii dolarului din ultimul timp, cifra de afaceri a societatii s-a diminuat cu 12%. Aceasta scadere a dolarului se reflecta si in pret, fapt ce duce implicit la scaderea numarului de clienti. O alta problema cu care se confrunta societatea este procurarea materiei prime. Datorita cerintelor speciale de materie prima, cum ar fi, de exemplu, azotul de o anumita concentratie precum si cantitatilor reduse de care are nevoie firma, producatorii de materii prime prefera sa exporte toata productia nemaionorind astfel comenzile cu Rami Dacia, care este nevoita sa importe materia prima.

Fabrica a fost ceruta de Elena Ceausescu

Ideea infiintarii unei astfel de societati a venit ca urmare a nevoii mari a Romaniei de diamante industriale. Pe vremea aceea se construia Casa Poporului si reteaua de metrou din Bucuresti si exista o cerere foarte mare de diamante industriale. Conform cartii "Orizonturi Rosii" a lui Mihai Pacepa, fabrica ar fi fost construita doar pentru ca Elena Ceausescu a tinut neaparat ca Romania sa aiba o asemenea unitate. Din 1991 intreprinderea a functionat ca regie autonoma pina anul trecut cind a devenit societate comerciala. Aceasta transformare a avut drept scop atragerea de investitii private pentru retehnologizare. Pina acum posibilitatea unei infuzii de capital este inca in faza de tratative.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.