Pentru a nu plati impozit pe profit, ci doar 2% pe cifra de afaceri, microintreprinderile trebuie sa se abtina de la incasari anuale mari si venituri din consultanta.

Impozitarea microintreprinderilor a stirnit anul trecut multe dispute pe fondul introducerii cotei unice de impozitare. Concret, partizanii noii filosofii fiscale au sustinut uniformizarea cotei de 16% impozit, indiferent de sumele care fac obiectul impunerii. Pe de alta parte, numeroasele microintreprinderi care au beneficiat de facilitatea impunerii cu doar 2% a cifrei de afaceri, introdusa pe vremea fostei guvernari, au intors din drum intentia primilor. Ce a iesit a fost o formula de compromis, iar modalitatea de impozitare difera de la o microintreprindere la alta.

Amintim ca in categoria microintreprinderilor intra acele firme cu un numar de pina la 9 angajati si maximum 100.000 de euro cifra anuala de afaceri.

2 sau 16 la suta?

O analiza realizata de HotNews lamureste in ce conditii o microintreprindere va plati in continuare 2% aplicat la cifra de afaceri sau 16% impozit pe profit. In speta sint doua conditii care pot schimba regimul fiscal, potrivit unei ordonante de modificare a Codului fiscal emisa la sfirsitul anului trecut.

Prima priveste insasi definitia microintreprinderii, iar cealalta face referire la provenienta veniturilor realizate de firma in cauza. Astfel, o microintreprindere pierde automat acest statut daca incasarile sale depasesc 100.000 de euro sau daca veniturile sale provin intr-un procent mai mare de jumatate din activitate de management sau consultanta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.