Trei sferturi din cazurile internationale de crestere a imprumuturilor au condus la crize bancare

Activele sistemului bancar erau, in decembrie 2006, cu aproape jumatate peste nivelul de la finele lui 2005. Iar ritmul de crestere este sustinut, in principal, de creditele acordate populatiei. Una dintre masurile propuse de Banca Mondiala pentru incetinirea vitezei tine de taxe fiscale aplicate imprumuturilor.

Ritmul alert de crestere a creditelor a contribuit semnificativ la sporirea riscurilor din economie. Ultimele date publicate de Banca Nationala arata faptul ca, la sfarsitul anului trecut, activele nete ale tuturor institutiilor de credit totalizau peste 50 miliarde de euro. Iar, comparativ cu decembrie 2005, activele nete au sporit cu peste 46%. Mai mult, daca adaugam si imprumuturile pe care marile companii din Romania le-au contractat din afara tarii prin intermediul bancilor autohtone (situatie rezultata din restrictia impusa de BNR asupra creditelor in valuta), atunci rezulta o crestere a activelor de aproape 55%. Asta pentru ca estimarile indica un volum de aproximativ trei miliarde de euro al imprumuturilor primite din afara tarii.

Iar avansul rapid al creditelor ar putea pune in pericol economia tarii. Spre exemplu, un studiu al Fondului Monetar International arata faptul ca majorarea rapida a creditelor neguvernamentale este asociata cu sporirea consumului si a investitiilor (probabilitate de 70%), urmate de o criza a sistemului bancar (probabilitate 75%) si de o criza a monedei nationale (probabilitate de 85%).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.