Productia manufacturiera din Romania va creste anul acesta insa salariile se vor mari peste nivelul productivitatii, ceea ce va determina presiuni inflationiste in special in sectorul public, a afirmat, joi, economistul Bancii Mondiale din Romania, Catalin Pauna, la prezentarea raportului "UE 8+2".

Necorelarea in crestere dintre cererea si oferta pietei de munca in noile state membre ale Uniunii Europene (UE) a marit presiunile de crestere a salariilor, arata primul raport trimestrial al Bancii Mondiale despre noii membri ai UE in care apar Romania si Bulgaria, "UE 8+2", prezentat joi la Bucuresti."Reducerea somajului, dar si castigurile puternice de au dus la accelerarea cresterii salariilor in special in Romania, in tarile baltice si in Bulgaria", arata raportul consultat de NewsIn.

In unele tari, cum ar fi statele baltice, cresterea reala a salariilor a depasit dinamica productivitatii, alimentand presiuni inflationiste suplimentare si afectand competitivitatea. in trimestrul al treilea din 2006, statisticile arata ca in Letonia, salariile reale au urcat cu un ritm anual de 15,4%, in Estonia cu 11.5%, si in Lituania cu 15.4%. si Romania a cunoscut o cresterea rapida a salariilor reale cu un ritm anual de aproape 11% septembrie", spune Banca Mondiala

"In contrast, in statele din zona Visegrad, in Slovenia si Bulgaria, cresterea reala a salariilor s-a mentinut la nivele moderate si sub castigul de productivitate, cu exceptia sectoarelor care sufera de o lipsa cronica de forta de munca, asa cum sunt constructiile si serviciile care presupun pregatire de inalta calitate.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.