Ca si in cazul leului romanesc, Polonia se confrunta in aceste zile cu un zlot periculos de puternic pentru economia tarii. Economistii polonezi iau in calcul adoptarea unilaterala a euro.

Zlotul a atins, saptamina trecuta, cel mai ridicat nivel din ultimele 32 de luni si s-a intarit cu 22% din luna mai a anului trecut, din care 15% in ultimele sase luni, generind astfel temeri ca evolutia sa ar putea afecta veniturile.

Liderul opozitiei poloneze Jan Rokita a declarat marti ca Polonia ar putea trece la euro, ca o ultima masura de a-si proteja economia de efectele intaririi zlotului, informeaza Reuters. "Tendinta de apreciere incepe sa devina excesiva", a declarat Rokita in cursul unei reuniuni a Camerei de Comert Polono-Americane. Rokita urmeaza sa devina prim-ministru daca, asa cum prevad sondajele, partidul de centru-dreapta Platforma Civica va cistiga alegerile ce vor avea loc in a doua parte a anului.

El a afirmat ca guvernul ar putea sa adopte in mod unilateral moneda euro, fara ca tara sa devina membra a uniunii economice si monetare. "Consilierii mei economici iau serios in considerare acest proiect", a adaugat Rokita. Alianta Stingii Democratice, aflata in prezent la guvernare in Polonia, ar putea pierde alegerile din acest an, iar sondajele de opinie arata ca Platforma Civica de centru-dreapta ar putea ajunge la putere in cadrul unei aliante de dreapta. Ideea de trecere unilaterala la euro a fost propusa de economistii polonezi, inclusiv de fostul guvernator adjunct al bancii centrale, Andrzej Bratkowski.

Teoretic da, practic nu

Ar putea fi si pentru Romania o solutie sau o ipoteza de lucru propunerea liderului politic polonez. Un lucru este sigur: aprecierea foarte rapida a leului poate conduce la probleme mari in economia reala. Pierderile suferite de exportatori in ultima perioada este elocventa pentru a exemplifica efectele colaterale ale unui leu intarit si pe seama unor intrari de valuta carora economia romaneasca nu le poate face fata. Profesorul de economie Daniel Daianu admite ca, strict teoretic, adoptarea unilaterala a euro este o ipoteza de luat in calcul si pentru Romania si ca aceasta a fost discutata la nivelul BNR: "Daca leul se va aprecia puternic, iar aceasta tendinta va fi de nestopat si daca nu vom avea cistiguri de productivitate care sa sustina aceasta apreciere, este de luat in calcul si o astfel de ipoteza. Adica se poate ajunge la concluzia ca este mai putin costisitoare adoptarea euro".

In alta ordine de idei, Daniel Daianu considera ca o asemenea solutie este mai mult decit improbabila din cauza ca nu este de acceptat de catre Comisia Europeana.

BNR exclude ipoteza

"Adoptarea unilaterala a monedei unice este posibila doar de facto, dar nu de jure. Ceea ce spune liderul polonez inseamna de fapt introducerea regimului de Consiliu monetar, cu toate restrictiile care decurg de aici. Nu ajuta", crede Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD. Atit pentru Polonia, dar mai ales pentru Romania, adoptarea unilaterala a euro este exclusa, considera Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului. "In Uniunea Europeana nu are ce cauta Consiliul monetar", adauga oficialul BNR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.