Trecerea la leul nou va face ca "optic" dobanzile sa nu mai para atat de atractive pentru clientii bancilor, in general, chiar daca ele vor fi aceleasi si dupa introducerea leului nou. Comerciantii insa se feresc sa vorbeasca despre evolutia preturilor, desi, din ce s-a vazut pana acum pe etichete, preturile au fost rotunjite in jos.
Bancherii spun ca sumele mici platite ca dobanzi nu vor mai parea atractive pentru clienti, prin efectul lor psihologic. "Este adevarat ca dobanzile nu mai par atractive cand sunt platite sume mici, dar si sumele depuse vor fi mai mici, asadar, procentual, vor fi pastrate proportiile. Sigur ca optic nu vor mai parea atat de atractive", afirma reprezentantul unei banci comerciale.

Astfel, o persoana care are, sa zicem, un depozit de 500.000.000 de lei va taia patru zerouri, iar depozitul va deveni 50.000 de lei, iar daca va primi o dobanda de 10%, asta ar insemna 500 de lei pe an.
"Suma nominala pare mai mica, dar important este ce cantitate de marfuri poate sa cumpere el cu acesti 500 de lei noi. Acesta poate cumpara aceeasi cantitate, deci este doar o schimbare, o taiere a celor patru zerouri atat la nivelul nominal la dobanzile incasate de client, cat si la preturile marfurilor pe care le gaseste acesta in piata, deci el nici nu castiga, nici nu pierde in acest punct de vedere. Tot asa stau lucrurile si pe partea de credit, deci nu as vedea nici o influenta, explica vicepresedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), Ilie Mihai.
Pe de alta parte, altii sunt de parere ca denominarea va incuraja economisirea si piata bancara pentru ca se va constientiza mai profund valoarea banului.

Retailerii evita sa vorbeasca despre viitoarele preturi

In ceea ce priveste preturile din magazine, legea cuprinde date exacte in privinta rotunjirii, dar reprezentantii companiilor de retail se feresc sa vorbeasca despre evolutia preturilor dupa aceste schimbari.

De altfel, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, spunea recent ca preturile au fost rontunjite in proportie de peste 90% in jos, in favoarea clientului, dupa cum au aratat rezultatele unei anchete realizate de o echipa a BNR prin magazine. Afisarea duala a preturilor a devenit obligatorie de ieri, dar multi comercianti au facut acest lucru mai devreme.

Potrivit Ministerului de Finante, sumele exprimate in leul vechi vor fi rotunjte la nivelul sutelor, apoi impartite la 10.000. De pilda, pentru suma de 274.532 de lei vechi, rotunjirea se va face in minus, la 274.500 de lei, iar dupa impartire va rezulta suma de 27,45 lei noi.

In schimb, pentru 274.751 de lei vechi rotunjirea se va face in plus, la 274.800, rezultand 27,48 de lei noi.
Noile monede vor fi prezentate de Banca Nationala la 20 aprilie, cu mai putin de doua luni si jumatate anterior momentului emisiunii efective.
Pana acum au fost eliminate zerouri in aproape 50 de tari, prima pe lista fiind Germania, in 1923.
Cel mai recent exemplu este cel al Turciei, care a introdus lira grea la 1 ianuarie anul acesta.
Din Europa Centrala si de Est, au mai apelat la denominare Croatia (1994), Polonia (1995), Ucraina (1996), Rusia (1998) si Bulgaria (1999).


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.