Romania va emite obligatiuni pe pietele internationale de capital in a doua jumatate a acestui an, a declarat marti, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu. Valuta in care vor fi denominate titlurile nu a fost inca selectata, caracteristicile emisiunii urmand sa fie stabilite in functie de conditiile pietei.

Intrebat daca Romania ar putea sa emita titluri in lei pe pietele internationale, ministrul finantelor a raspuns ca pentru moneda nationala pot fi obtinute conditii mai bune pe piata interna.

Ultima emisiune de obligatiuni externe a Romaniei a fost in anul 2003.

Ministerul Finantelor a anuntat anterior pentru acest an un plafon de opt miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde de euro) pentru imprumuturile de pe piata interna si posibilitatea revenirii pe pietele internationale de capital, cu emisiuni de titluri de circa 500 de milioane de euro.

Finantele au efectuat deja cu succes, primele emisiuni de titluri de stat pe piata interna la inceputul acestui an, dupa o pauza de aproape trei ani.

Plafonul de indatorare publica externa a Romaniei propus pentru acest an este de 4,4 miliarde de euro, cu 100 milioane de euro peste nivelul aprobat pentru 2006.

Suma reprezinta valoarea maxima a imprumuturilor externe pe care le pot contracta si garanta autoritatile administratiei publice centrale si locale, pe o perioada de un an, si se determina prin corelarea indicatorilor datoriei publice cu o serie de indicatori macroeconomici, respectiv produsul intern brut, volumul exporturilor de bunuri si servicii, deficitul balantei comerciale si rezerva valutara a statului.

Pentru anul 2006 a fost aprobat un plafon de 4,3 miliarde de euro care, pana la sfarsitul anului a fost acoperit cu credite externe in proportie de 58,2%. Valoarea imprumuturilor externe pe termen mediu sau lung contractate sau garantate de stat era la sfarsitul anului trecut de 20,84 miliarde de euro.

Plafonul de indatorare publica interna propus pentru anul 2007 este de 19 miliarde de lei. Pentru anul trecut a fost aprobat un plafon de indatorare publica interna de 9,6 miliarde de lei care, pana la data de 31 decembrie, a fost acoperit cu imprumuturi in proportie de 24,4%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.