Bursa va deveni o piata puternica, daca listarea Transelectrica nu va ramane o exceptie

Sistemul bancar si industria fondurilor mutuale vor continua, si in 2007, sa se dezvolte cu ritmurile inregistrate anul trecut. Iar evolutiile au la baza procesul de recuperare a decalajelor fata de statele din Europa Centrala. Pe de alta parte, cresterea pietei de capital va depinde de decizia politica de a lista o serie de companii.

Gradul de intermediere financiara, capitalizarea bursiera si activele fondurilor mutuale din tara noastra sunt la un nivel de mai putin de jumatate din cel inregistrat in alte state ce au aderat la Uniunea Europeana in 2004. Totusi, intrarea Romaniei la UE, intarirea stabilitatii macroeconomice, dar si cresterea veniturilor conduc la mentinerea unor ritmuri inalte de dezvoltare a pietei financiare. Spre exemplu, activele totale ale sistemului bancar sunt estimate, la sfarsitul anului trecut, la circa 50% din produsul intern brut, in crestere cu 5% fata de 2005.

Aurelian Dochia, director general BRD-SG Corporate Finance, a precizat, pentru Adevarul, ca ritmul de crestere a sistemului bancar se va mentine inalt, nu numai in 2007, ci si in urmatorii trei-patru ani, datorita fenomenului de reducere a decalajelor fata de Europa Centrala. "Nu numai creditul va creste, dar se observa si faptul ca o serie de mecanisme economice isi schimba modul de functionare", subliniaza Dochia. Astfel, tot mai multe operatiuni curente sunt desfasurate prin intermediul bancilor comerciale, iar veniturile institutiilor de credit se reechilibreaza dinspre cele obtinute prin intermediul dobanzilor, spre cele din comisioane.

Totodata, dezvoltarea sistemului bancar atrage dupa sine si cresterea sectorului institutiilor financiare nebancare. "In functie de modul de organizare din fiecare tara, cele mai mari operatiuni ale acestor entitati sunt legate de banci", subliniaza Dochia. Spre exemplu, in Romania, institutiile financiare nebancare au avut o libertate mai mare decat bancile comerciale. De aceea au aparut o serie de companii specializate in finantarea populatiei sau companiilor, ceea ce a dus la cresterea mai alerta a acestui sector financiar. "In schimb, in alte tari, entitatile au fost supravegheate si atunci nu era atractiva o astfel de companie specializata", explica Aurelian Dochia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.