Analistii Raiffeisen Bank Romania se asteapta ca leul sa piarda teren in fata monedei europene in a doua parte a anului, astfel incat la sfarsitul lui 2007 sa fie cotat la 3,45 lei/euro, se arata in in raportul "Romania - Monthly economic overview - January 2007".

"Evolutia din ultima vreme a cursului euro/leu ne-a determinat sa ne schimbam previziunile, nu si viziunea fundamentala asupra ratei de schimb valutar. inca mai credem ca leul nu se poate aprecia prea mult in termeni nominali in 2007 si vedem pentru sfarsitul anului un curs de schimb usor mai ridicat decat cel din prezent. Ne asteptam, de asemenea, la o crestere a volatilitatii pietei monetare in acest an si la o influenta regionala puternica. Din punctul nostru de vedere, evenimentele par sa conduca mai degraba la deprecierea decat la aprecierea monedei nationale", se arata in raportul Raiffeisen, citat de NewsIn.

Asteptarile Raiffeisen vizeaza aprecierea leului in prima parte a anului, astfel incat in martie moneda europeana sa fie cotata la 3,35 lei fata de 3,38 cat este in prezent. Din vara, insa, leul ar urma sa se deprecieze pana la 3,40 lei/euro, nivel la care s-ar putea mentine pana spre sfarsitul anului. Analistii Raiffeisen se asteapta ca moneda nationala sa inchida anul la un curs de 3,45 lei/euro.

In ceea ce priveste inflatia din 2007, analistii Raiffeisen Bank estimeaza ca Romania va avea o inflatie de 5% in 2007, deoarece deficitul bugetar si salariile se vor mari, iar cresterea economica va fi puternica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a avut, in 2006, o tinta de 5% pentru rata inflatiei, cu o marja de eroare de +/-1%. Rata anuala a inflatiei a fost de 4,87%, in decembrie 2006, in scadere de la valoarea anuala de 8,6%, atinsa in decembrie 2005. BNR a reusit pentru prima data in 2006 sa isi atinga tinta de de inflatie dupa introducerea mecanismului, in august 2005, spun analistii grupului financiar Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) in raportul "Romania - Monthly economic overview - January 2007".

Cu toate acestea, reducerea masiva a ratei inflatiei, anul trecut, a fost cauzata mai ales de cresterile mici ale preturilor administrate si a scaderii preturilor volatile, se arata in raportul citat. A scazut usor, cu 0,9%, si inflatia din calculul careia se exclud costurile administrate si preturile volatile, denumita CORE 2. CORE 2 a scazut anual de la 5,4%, in 2005, la 4,5%, in 2006. Inflatia CORE 2 este corelata mult mai bine cu presiunile inflationiste continue existente in economie. Descresterea usoara a masurii CORE 2 a inflatiei in 2006 arata ca presiunile inflationiste raman accentuate. Mai mult decat atat, nu ne asteptam ca aceasta masura a inflatiei sa scada semnificativ in 2007, pe masura cresterii deficitului bugetar, a salariilor si a economiei in ansamblu, arata raportul Raiffeisen Research.

"Ne asteptam ca rata inflatiei sa fie de 5%, la sfarsitul lui 2007. Prognoza noastra pe termen scurt pentru rata anuala a inflatiei contine coborarea acesteia in ianuarie, la aproximativ 4,5%, urmata de o noua urcare in lunile urmatoare. Estimam ca rata anuala a inflatiei va atinge 5% in aprilie. Guvernul a anuntat, recent, reducerea cu 2,5% a preturilor gazelor naturale in ianuarie, iar acest lucru explica de ce prognoza noastra actuala este mai mica decat cea din raportul anterior", se spune in raportul Raiffeisen Research.

Cresterea salariilor ar putea stanjeni dezinflatia

Cresterea reala a salariilor din ultimul trimestru al anului 2006 a depasit marirea productivitatii muncii si efectul ar putea fi un ritm mai lent al dezinflatiei in acest an, arata Raiffesein Bank, care estimeaza, pentru 2007, o inflatie anuala de 5% si continuarea majorarii salariilor.

"Cresterea rapida a salariilor a devenit un subiect fierbinte de discutii in ultima perioada", arata studiul Raiffeisen, citat de NewsIn. Salariile medii brute s-au marit cu 17,5% in noiembrie 2006, fata de aceeasi luna a anului 2005. "Cresterea lor in termeni reali a depasit-o pe aceea a productivitatii muncii, ceea ce face procesul de dezinflatie mai dificil", spun analistii grupului financiar.

"In primele 11 luni ale anului 2006 salariile reale brute din industrie, calculate prin scaderea indicelui de crestere al preturilor de productie, au crescut cu un ritm anual de 3,6%. Salariile brute reale din economie, din care s-a eliminat cresterea produsului intern brut (PIB), au crescut in noiembrie 2006 cu 6,1% fata de perioada similara din 2005. in industrie, marirea reala a salariilor ramane, deocamdata, sub cresterea productivitatii muncii, care a avut un ritm anual de 11,1% in noiembrie 2006", spun analistii grupului financiar Raiffeisen.

Ritmul de crestere a salariilor va ramane puternic si in 2007, atat in sectorul public, cat si in cel privat, spun analistii bancii austriece, care mentioneaza ca salariile in sectorul public s-au marit deja in ianuarie, iar alte doua majorari sunt programate in aprilie si octombrie.

BNR ar putea relaxa politica monetara in 2007

Banca centrala ar putea relaxa politica monetara in 2007, iar o reducere a ratelor dobanzii cheie, de la 8,75% la 8,50%, in 9 februarie, ar putea fi un semnal puternic al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care ar descrie discomfortul acesteia fata de cursul de schimb, arata Raiffeisen Bank . "Ne asteptam ca BNR sa dea mai multe explicatii privind recentele schimbari ale strategiei de politica monetara", se mai spune in raportul Raiffeisen Research.

BNR a pastrat aceleasi rate ale dobanzii de politica monetara, de 8,75%, la data de 28 decembrie 2006, dar a hotarat sa implementeze o politica de sterilizare partiala. in conformitate cu aceasta, doar o parte limitata a fondurilor pe care bancile comerciale voiau sa le depoziteze pe o luna la banca centrala au fost acceptate de banca centrala. BNR a anulat chiar una dintre licitatiile sale saptamanale, pentru depozitele pe o luna (pentru prima data din 2005).

Cum piata a fost inundata de lichiditati, ratele dobanzii au scazut la valori foarte mici, iar bancile a trebuit sa isi pastreze multe fonduri la facilitatea de depozit a BNR, cu o rata a dobanzii de 1%. Este foarte posibil ca schimbarea politicii monetare a BNR sa fie din cauza aprecierii rapide a leului. "Leul a stagnat in ultimele saptamani, dar acest lucru poate fi cauzat nu numai de ratele mici ale dobanzii, ci si de sentimentul regional scazut", considera Raiffeisen Research.

"BNR nu trebuie sa pastreze mult timp prapastia existenta intre ratele de politica monetara, de 8,75% si ratele dobanzii din piata (ratele pe o luna la 4,8%/7,5%), deoarece acest lucru va afecta rolul de semnalizare a ratei de politica monetara", potrivit Raiffeisen Research. Au crescut si sansele privind relaxarea politicii monetare, deoarece BNR si-a atins, in 2006, tinta de inflatie, se mai spune in raportul Raiffeisen Research.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.