Cu siguranta, aderarea Romniei la Uniunea Europeana va fi, per ansamblul societatii romnesti, una cit se poate de benefica. Totusi, vor fi si mari perdanti, pentru care momentul aderarii de la 1 ianuarie, a reprezentat inceputul sfirsitului. Cel putin, asa arata un studiu al Institutului pentru Studii Economice Internationale Comparate din Viena.

Potrivit expertilor austrieci, cistigurile se vor vedea in special in activitatile de comert, in materie de investitii, in infuzia de fonduri europene dar si la nivelul cresterii economice. Dar sa vedem unde este posibil sa apara probleme, in opinia cercetatorilor. In primul rind, in sectorul IMM-urilor, intreprinderile mici si mijlocii. Expertii estimeaza, preluind "modelul" tarilor din Europa Centrala si de Est care au aderat in 2004, ca mai mult de 50% din IMM-urile romanesti sint in prag de disparitie. Motivul este dat de competitivitatea redusa, dar si de slaba tehnologizare. Pe linga IMM-uri, nu vor fi scutite de probleme nici sectoare precum agricultura sau industria alimentara.

Un avantaj pentru economiile noilor-veniti il da diferenta de salarii fata de vestul Europei. Potrivit lui Gabor Hunya, analist al institutului vienez, salariile in Romania si Bulgaria sint o treime din media membrilor UE in formula de 15, respetiv 70% din media din cele zece state care au aderat acum doi ani. Din pacate, o apropiere a nivelului mediu de salarizare va lua mult timp, poate chiar decenii. Hunya este de parere si ca nu sint de asteptat schimbari majore in ceea ce priveste productia. Exista, in continuare, diferente mari, in termeni industriali si de logistica, intre cele doua tari si Vest. Chiar daca unele facilitati de productie au fost mutate in aceste state, in special in ceea ce priveste productia de mobilier, imbracaminte sau incaltaminte, vinzarile pe piata interna au fost puternic afectate de importurile din China.

Textilele, in cadere libera

Textilele, confectiile si pielaria au inregistrat scaderi record in anul 2006, dar tonul "decaderii" a fost dat inca din 2005 se arata pe EurActiv, site-ul Comisiei Europene. Slaba lor performanta este cu atit mai dramatica cu cit ne referim aici la sectoare in care tara noastra este specializata si care, pina nu demult, propulsau productia industriala si exporturile. Trebuie spus, totusi, ca, la textile, imbracaminte si pielarie-incaltaminte, socul concurentei produselor chinezesti a adus aproape in pragul falimentului producatorii din Romania, dar si pe cei din Uniunea Europeana.

Celelalte doua domenii esentiale pentru industrie si cresterea economica sint prelucrarea lemnului si productia de mobila. Acestea sint singurele care, potrivit specialistilor, se mentin pe linia de plutire si mai au sanse sa salveze scufundarea lenta a industriei de prelucrare in general.

Cheia cresterii economice, in pericol

O lege veche a economiei spune ca, daca industria prelucratoare nu creste cu peste 3% intr-un an, cresterea economica a unei tari este in pericol. Datele din studiile de specialitate arata ca Romania se apropie ingrijorator de acest prag. Cauza este performanta slaba a sectoarelor cheie, cu ponderi importante la export. In schimb, alte sectoare care, potrivit analizelor de specialitate, ar trebui incurajate, nu au fost bagate in seama in Romania: masinile electrice, tehnica de calcul si echipamente de telecomunicatii, mijloace de transport. Potrivit EurActiv, aceste domenii au un potential enorm de crestere, dar, deocamdata, nu exista multe actiuni si efecte concrete in aceste domenii.

Potrivit Centrului Roman de Modelare Economica, care a efectuat o analiza asupra evolutiei economice din 169 de state, pe timp de 25 de ani, s-a demonstrat fara nici un echivoc ca tarile care au dezvoltat industria prelucratoare intr-un ritm mai puternic, au dezvoltat un anumit ansamblu de sectoare, adica tocmai masinile electrice, mijloace de calcul, echipamente de telecomunicatii, mijloace de transport rutier, masini si echipamente. Dar, in Romania nu s-a dezvoltat nici unul dintre acestea. Cu o singura exceptie: investitiile realizate de o multinationala din domeniul auto (Renault).

Studiu de caz

Potrivit expertilor, slaba performanta a sectoarelor cheie ale industriei din ultimul an nu confera perspective prea incurajatoare nici pentru anul acesta. Integrarea in Uniunea Europeana va surprinde neplacut intre-prinzatorii care nu si-au pus la punct sistemele de management al calitatii sau standardele de mediu. Sigur, putem spune ca studiile europene exagereaza "putin" in ceea ce priveste soarta economica a Romaniei.

Credem ca, marea problema pentru romani, mai ales pentru cei care s-au nascut "domni" este ca, de data asta, vor trebui sa puna "osul la treaba" in cel mai european sens al cuvintului si sa iasa din dulcea letargie balcanica. Un exemplu? Presa a semnalat recent ca importatorii de animale domestice vor trebui sa-si monteze pe camioanele cu care transporta ani-malele sisteme de navigatie prin satelit (GPS).

Nimic deosebit pina aici. Ce se stie mai putin este ca, pe linga acest efort financiar de a achizitiona GPS-uri, soferii vor fi obligati sa faca cursuri intensive de pregatire in meseria de... asistent veterinar. Sint doar doua dintre conditiile impuse transportatorilor romani de animale domestice, daca vor sa isi pastreze licenta. Daca nu, concurenta europeana le va lua instantaneu si locul si profitul.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.