Inflatia se va reaprinde in prima parte a anului Atingerea tintei este dependenta de evolutia leului La un deficit bugetar de 2,8% cresterea preturilor va depasi tinta BNR

2007 se anunta un an greu in privinta evolutiei preturilor. Majorarea salariilor, cresterea preturilor administrate, precum si anticipata adancire a deficitelor bugetare si de cont curent sunt praguri peste care BNR va trece cu greu in tintirea inflatiei. "Atingerea simultana a obiectivelor privind deficitele si a tintei de inflatie este o misiune aproape imposibila", a declarat pentru Curierul National Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata. Analistul apreciaza ca atingerea tintei de inflatie depinde in mare masura de evolutia monedei nationale in raport cu euro si dolar.

"Chiar Banca Nationala se teme de o reaprindere a inflatiei cel putin in prima parte a anului. Daca atingem 5% ne putem considera norocosi", spune Bogdan Baltazar, partener al firmei de consultanta BB&P.

Banca Nationala a stabilit pentru finele anului 2007 o tinta de inflatie de 4% plus sau minus un punct procentual. Prognozele oficiale estimeaza un avans al deficitului de cont curent pana la 9% din Produsul Intern Brut. Ministerul Finantelor a luat in calcul pentru anul curent un deficit bugetar de 2,8% din PIB. La sfarsitul lui 2007 inflatia a intrat, pentru prima oara, in tinta BNR, cu o valoare de 4,9%, cu 0,1% sub limita inferioara a intervalului de variatie.

Voinea: O inflatie in tinta BNR ar fi o performanta remarcabila

In 2006, Banca Nationala a reusit sa aduca inflatia in tinta ajutata de cativa factori decisivi. Printre acestia, amanarea majorarilor de preturi administrate si aprecierea sustinuta a monedei nationale. Tocmai acesti factori s-ar putea intoarce in 2007 impotriva Bancii Nationale. "S-a creat o dependenta fata de cursul de schimb", considera Liviu Voinea. "Daca leul continua sa se aprecieze, atunci este posibil ca inflatia sa-si continue trendul descendent. Daca nu este destul de greu. Oricum o schimbare de trend ar fi un lucru foarte grav pentru Romania", a adaugat directorul GEA.

Potrivit acestuia atingerea simultana a obiectivelor privind deficitele si a tintei de inflatie este o performanta greu de realizat. La un deficit bugetar de 2,8% este aproape imposibil ca inflatia sa se incadreze in tinta BNR, a aratat Voinea. "O inflatie in tinta BNR ar fi o performanta remarcabila", a concluzionat analistul.

Baltazar: Prognoza mea este 5%

Consultantul financiar Bogdan Baltazar vede o inflatie situata, cu optimism, in jurul valorii de 5%. "Chiar Banca Nationala se teme de o reaprindere a inflatiei cel putin in prima parte a anului. Daca vom ramane la 5% este bine", ne-a declarat Baltazar. O inflatie de 5% ar fi cu 0,1 puncte procentuale peste valoarea din 2006 consemnand, implicit, inversarea trendului descendent urmat in ultimii 3 ani.

Erste Bank: Inflatia la 5%, crestere economica sub 2006

Romania va atinge un nivel al inflatiei de cinci la suta in 2007 si va inregistra o incetinire a cresterii Produsului Intern Brut, a apreciat pentru Rompres, Rainer Singer, analist al Erste Bank pentru regiunea Europa Centrala si de Est.

Singer prevede o continuare a procesului dezinflationist pentru Romania, care in 2008 ar urma sa aiba o inflatie de patru la suta. Analistul Erste Bank previzioneaza si o descrestere a dobanzilor in Romania pe fondul scaderii de catre Banca Centrala a dobanzii de referinta cu 50 de puncte de baza de la 8,75 la suta la 8,25 la suta. Singer anticipeaza ca Romania va inregistra in 2007 o scadere usoara a investitiilor si consumului, insotite de o imbunatatire moderata a Contului curent pe fondul consolidarii exporturilor. Analistul Erste Bank considera ca o apropiere a salariilor din Romania de nivelul salariilor din celelalte tari ale UE trebuie sa fie insotita de o crestere a productivitatii. Rainer Singer intrevede variatii foarte mici ale cursului de schimb pentru Romania in 2007. "Ne asteptam ca rata de schimb leu/euro sa ramana aproximativ in jurul actualului nivel, variatiile anuale fiind de 0,07 la suta fata de euro", a aratat reprezentantul bancii austriece.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.