Dupa mai bine de un an de restrictii la export ca urmare a episoadelor de gripa aviara, producatorii romani de carne de pui pot acum sa isi comercializeze produsele pe piata comunitara. Pe baza planului propus de Romania privind inregistrarea si monitorizarea productiei avicole, oficialii de la Bruxelles au ridicat de la data aderarii restrictiile privind exporturile.

Companiile autohtone de profil spun ca vor trebui sa investeasca sume considerabile pentru publicitate, astfel incat produsele lor sa poata reintra pe rafturile supermarketurilor din Uniunea Europeana. Ieri, presedintele ANSVSA, Marian Avram, a spus ca va anunta marti ridicarea restrictiilor la export pentru toate judetele. Pana acum, erau autorizate la export numai judetele din interiorul arcului carpatic. Cu toate ca vestea este una pozitiva, producatorii sunt preocupati mai mult de piata interna, unde se vor confrunta cu concurenta firmelor europene.

Se corecteaza o decizie nejustificata

Presedintele Agricola International, Gheorghe Antochi, spune ca se repara astfel o nedreptate facuta in special producatorilor din judetele care nu au avut gripa aviara si care au avut pierderi, fiind exclusi de la export. "S-a realizat astfel o corectie a unei decizii care nu era justificata din punct de vedere tehnic", ne-a declarat Antochi. Dar marea provocare abia de-acum urmeaza, in conditiile in care in strainatate "rafturile nu au ramas goale", iar producatorii vor trebui sa cheltuiasca bani grei pentru promovare. Agricola International, spre exemplu, nu a lipsit de pe piata vest-europeana din 1967 pana in 7 octombrie 2005, cand inregistra exporturi de 6 - 7 milioane euro anual.

"Acum o sa intram greu, daca in urmatoarele trei - patru luni vorm exporta 100 tone de carne pe luna, ceea ce inseamna mai putin de jumatate decat exporturile obisnuite", explica Antochi. Presedintele Agricola considera ca Romania va putea intra pe piata europeana cu pieptul de pui, produs foarte apreciat, si care inglobeaza o cantitate mai mare de manopera. in conditiile in care salariile din Romania sunt inca mult mai mici, producatorii vor avea un avantaj competitiv.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.