Analistii sunt insa rezervati: recordul este doar statistic, cresterea nu este sustenabila

Sambata, in cursul vizitei la Targul de Carte gazduit de Romexpo, premierul Adrian Nastase a anuntat ca ultimele previziuni ale Institutului National de Statistica indica o crestere economica in 2004 de 8,1 la suta. "Este un lucru absolut extraordinar, nu-mi vine sa cred. Astept sa vad care vor fi rezultatele finale, dar am pornit anul acesta cu asteptari de crestere economica de 5 la suta, pe urma am ajuns la 6 la suta si apoi la 7 la suta. Vorbeam saptamanile anterioare de o crestere de 7,6 la suta, iar ieri mi s-au transmis evaluarile pe primele 9 luni si cu previziuni pentru intregul an. Cresterea economica va fi de 8,1 la suta. Este absolut incredibil. Sigur, este vorba de contributia agriculturii, dar este vorba in mare masura si de o crestere fantastica in zona constructiilor - aproape 10 la suta, in zona industriei - 6 la suta, deci este vorba practic de rezultate foarte bune in toata gama de activitati primare, secundare si tertiare", si-a manifestat primul-ministru entuziasmul.

De cealalta parte, analistii economici se arata mai putin optimisti chiar daca efectul unor statistici bune asupra atragerii de investitii straine nu este de ignorat. Acestia considera ca o crestere economica bazata pe consum si recolte-record in agricultura nu poate fi sustinuta de economie pe termen lung. O economie impinsa de la spate de un an bun agricol si de explozia consumului pe credit, consum acoperit in mare parte din importuri, nu reprezinta o baza de calcul optimista pentru economisti. "O astfel de crestere nu este sustenabila. Trebuie sa fim atenti la pericolul dezechilibrelor comerciale. Un alt pericol il constituie fluctuatia cursului valutar: aprecierea leului nu are cum sa ne ajute (n.r. - in privinta exporturilor)", ne-a declarat analistul economic Matei Paun. Nici profesorul de economie Daniel Daianu nu se arata impresionat de o crestere economica de 8,1 la suta. "Daca s-ar elimina impactul recoltei-record din agricultura, ar ramane o crestere economica de circa 6 la suta. In anii urmatori sunt sanse mari sa avem un ritm inferior de crestere, mai degraba de 5-6 la suta decat 7 la suta. De ce? In primul rand, unul din factorii care alimenteaza cresterea economica este reprezentat de cheltuielile bugetare, care vor alimenta cresterea economica. Si deficitele externe pot reprezenta o problema, daca ele nu vor fi finantate din investitii straine directe. Nu in ultimul rand, nu trebuie uitat faptul ca anul acesta am avut o recolta-record in agricultura, ceea ce poate nu se va mai intampla in viitor. Si in domeniul ajutoarelor de stat, lucrurile vor sta diferit din 2005, pentru ca Romania va trebui sa se conformeze angajamentelor luate in negocierile cu Uniunea Europeana. Deci situatia va fi in mod semnificativ alta decat cea inregistrata anul acesta, cand statul si-a permis acordarea unor subventii mai mari pe fondul unei colectari bugetare bune", a explicat Daniel Daianu.

Cresterea economica nu va aduce mai multi bani in buzunarele romanilor

Cresterea economica-record de 8,1 la suta nu inseamna, in viziunea analistilor, ca romanii o vor duce mai bine. "In cel mai fericit caz, daca roadele cresterii economice ar fi distribuite in mod egal, un roman care castiga 200 de euro lunar ar putea castiga pana la sfarsitul lui 2005 in medie cu 5 la suta mai mult. Rezulta deci o crestere cu 10 euro a veniturilor lunare, care nu pare spectaculoasa. Insa distributia nu este egala in sistemul economic. Unii pot castiga mai mult, altii mai putin. Ideal ar fi ca munca mai buna si intreprinzatorii mai buni sa fie recompensati prin castiguri mai mari. Astfel, cresterea economica ar deveni durabila", explica profesorul Daianu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.