Crescatorii de albine din Moldova pot patrunde pe piata occidentala in urma unei investitii de 150.000 de euro, sustinuta dintr-un fond american de dezvoltare.

Apicultorii romani isi vor putea comercializa fara probleme produsele pe piata Uniunii Europene, in conditii de deplina securitate, asa cum impun normele comunitare. In judetul Bacau a fost pusa in functiune o instalatie de imbuteliere a mierii, care indeplineste toate cerintele de siguranta a alimentelor si care a primit licenta de functionare.

Linia a costat peste 150.000 de euro, iar banii au fost suportati de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Initiativa a apartinut insa Asociatiei Crescatorilor de Albine din Bacau, care a depus un proiect pentru un concurs si a obtinut asistenta USAID si, implicit, fonduri, in cadrul unui proiect american de dezvoltare a competitivitatii produselor agricole din Romania.

"Am prezentat niste proiecte si, de trei ani, beneficiem de asistenta americana. Cel mai important este acest proiect, care va continua cu sprijinirea, de catre USAID a apicultorilor care vor sa isi certifice produsele bio", ne-a declarat Gheorghe Sava, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din judetul Bacau si directorul societatii Apicola, infiintata de apicultori pentru a putea derula investitia.

O tona la patru ore

Instalatia de imbuteliere a fost montata in Bacau, in sediul asociatiei, acolo unde exista si un magazin de comercializare a produselor. Linia nu este foarte complicata sau voluminoasa, dar permite imbutelierea a peste doua tone de miere de albine, in decurs de opt ore. In functie de solicitari, mierea este decristalizata, filtrata, omogenizata, apoi imbuteliata, iar borcanele sint puse in baxuri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.