Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anulat licitatia pentru depozitele la o luna pe care trebuia sa o tina luni, de teama ca leul sa nu se aprecieze prea mult, dupa ce Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut, in doua licitatii titluri de stat in valoare de 2,5 miliarde lei, sustin bancherii.

BNR a anulat licitatia pentru depozitele la o luna, de teama leului tare "BNR a stimulat, cred, o supralichiditate de lei ca sa stopeze intarirea leului, pentru a nu mari si mai mult deficitul de cont curent", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.

Efectul licitatiei pentru titlurile de stat asupra pietei valutare a fost limitat deoarece excesul de lei a fost compensat de vanzarile speculative de valuta, spune Noaghea. "Desi exista o supralichiditate de lei, exista si o oferta mare de valuta si de fiecare data cand cursul a ajuns la 3,39-3,40 lei/euro, au aparut vanzari speculative de valuta pentru deschiderea pozitiilor pe leu, a mai explicat Noaghea, citat de NewsIn.

"MFP a dat peste cap planurile bancii centrale cu emisiunile sale de titluri, pentru ca la ultimele licitatii organizate de BNR, banca centrala a atras procente din ce in ce mai mici din sumele oferite de banci, tocmai pentru a lasa mai multi bani in piata care sa tina dobanzile jos si, astfel, sa tempereze aprecierea rapida a leului", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Faptul ca BNR a anulat licitatia pentru depozitele la o luna i-a determinat pe investitori sa isi plaseze banii in titlurile emise de ministerul de finante."Se pare ca a fost o discutie intre cele doua institutii, iar BNR nu a mai organizat licitatia ca sa nu creeze competitie ministerului de finante, iar acesta sa fie nevoit sa atraga bani la un randament mai ridicat", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Dumitru a amintit ca joi si vineri vor reveni in piata peste patru miliarde lei sub forma depozitelor la o luna si a certificatelor de depozit la trei luni, iar daca BNR nu va atrage suficienti bani la licitatia de joi pentru certificatele de depozit la trei luni, dobanzile interbancare se vor mentine la un nivel foarte scazut.

"Probabil ca BNR va atrage, joi, doar o parte din banii oferiti de banci la licitatie, mai ales ca luni ministerul de finante va mai organiza o licitatie pentru titluri de stat de 500 milioane lei", a mai spus economistul sef al Raiffeisen Bank Romania. Interesul bancilor a fost foarte mare pentru titlurile emise de MFP, cele cu scadenta la sase luni fiind subscrise de opt ori, iar cele la o luna de patru ori.

"Probabil ca cea mai mare parte a investitorilor a fost reprezentata de nerezidenti pentru ca bancile din Romania nu cred ca au fost interesate de aceste randamente, destul de mici in comparatie cu nivelul din piata", a mai spus Dumitru.El a mai explicat ca MFP va trebui sa gaseasca o modalitate de crestere a veniturilor la bugetul de stat pentru ca altfel risca sa aiba un deficit mai mare decat se asteptau, de peste 3%.

"Ne paste pericolul unor deficite bugetare mari daca nu cresc veniturile la bugetul de stat pentru ca ministerul de finante va fi nevoit sa faca foarte multe cheltuieli. Pe langa cheltuielile cu infrastructura, educatia sau mediul, MFP va mai trebui sa plateasca si cei 1,1 miliarde euro pe 2007 catre Uniunea Europeana, respectiv circa 100 milioane euro pe luna", a explicat Dumitru.

Licitatia MFP a fost, totusi, suprasubscrisa din cauza lipsei acestor instrumente din piata, pentru ca Ministerul de Finante nu a mai emis titluri in lei din septembrie 2005. "Daca MFP va continua sa emista, insa, asemenea titluri pana la sfarsitul anului si se va forma o piata pentru acestea, cresterea ofertei va determina investitorii sa ceara si randamente mai mari, iar in acest ritm, e posibil ca deficitul bugetar sa ajunga la 2,8% la finele lui 2007", a mai spus Citu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.