Compania sarba este cel mai mare producator de cupru din Balcani

Agentia de Privatizare din Serbia a desemnat Cuprom Romania, unul dintre cei mai mari producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare din Europa de Est, drept castigatorul licitatiei pentru preluarea celui mai mare producator de cupru din Balcani, compania Rudarsko Topiocarski Basen Bor (RTB Bor), suma oferita de firma romaneasca fiind cea mai mare.

"Preluarea facuta de Cuprom este una din cele mai bune performante ale industrei romanesti in afara tarii. Pentru preluarea activelor si transferul tuturor licentelor, Cuprom a avut cea mai buna oferta", declara recent presedintele Consiliului de Administratie al Cuprom, Horia Simu.

Guvernul sarb a stabilit un pret minim de 266,65 milioane de dolari pentru trei divizii de baza ale RTB Bor, care cuprinde un grup de 18 companii din estul
Serbiei si are datorii de 400 milioane dolari, acumulate in perioada de embargo impus Iugoslaviei in anii '90. Firmele reunite in grupul RTB Bor au circa 8.700 de angajati.

Cu o oferta de 400 milioane de dolari, Cuprom a devansat pretul de 340 milioane de dolari propus de un consortiu condus de East Point Holdings, o companie inregistrata in Cipru si detinuta de omul de afaceri sarb Zoran Drakulic.

A treia oferta, in valoare de 288 milioane de dolari, a fost avansata de o alta firma inregistrata in Cipru, Amalco. Comisia de privatizare a exclus din licitatie ofertele inaintate de companiile Strike Force si Simon Metallurgical Consortium, pentru ca nu au intrunit cerintele.

Patru membri ai comisiei de privatizare au votat in favoarea Cuprom si unul impotriva.

Un purtator de cuvant al Agentiei de Privatizare a afirmat ca vor incepe discutiile cu reprezentantii Cuprom pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare.

Printre activele adjudecate de Cuprom se numara exploatarile de cupru, de suprafata si subterane din Bor, o alta mina de suprafata, o divizie de extragere a cuprului din minereu, precum si o fabrica de separare a mineralelor, din Majdanpek.

Reprezentantii Cuprom spun ca licitatia nu a reprezentat o privatizare propriu-zisa, ci o vanzare de active si licente, iar cumparatorul nu va prelua si datoriile RTB Bor. Potrivit caietului de sarcini, cumparatorul este obligat sa pastreze jumatate din angajati. Cuprom a anuntat, saptamana trecuta, ca intentioneaza sa investeasca intre 150 si 200 milioane de dolari la Bor, in urmatorii cinci ani, pentru restructurare si achizitionare de noi echipamente.

Sumele pentru finantarea ofertei privind preluarea Bor au provenit din imprumuturi de la Deutsche Bank si Merill Lynch, iar perioada de finantare este de peste 10 ani, a spus Simu.

Firma romaneasca este unul dintre cei mai importanti producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Europa de Est si singura cu acest profil din tara.

Cuprom recicleaza, rafineaza si transforma cuprul. Compania detine o fabrica de cupru electrolitic la Baia Mare, cu capacitatea de 40.000 de tone pe an, si o fabrica de sarma din cupru la Zalau, cu capacitatea de 70.000 de tone pe an.

Compania a preluat activele celor doua fabrici de la AVAS, dupa ce compania anglo-indiana RGB Resources, care le cumparase in 1998, a dat faliment.

Cuprom este controlata de sase firme din Cipru, care au actionari pe Horia Simu, vicepresedintele CA, Horia Pitulea si pe Ionut Costea. Compania este unul dintre cei mai importanti producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Europa de Est si singura firma de profil din Romania.

Anul trecut, firma a inregistrat o cifra de afaceri de 112,3 milioane dolari si un profit operational de 2,6 milioane dolari. Cifra de afaceri estimata pentru acest an se plaseaza la aproximativ 200 milioane dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.