Principalele impozite, pe venit, pe profit si TVA nu au fost „atinse“ de modificarile aduse de Codul fiscal. Totusi, 2007 vine cu foarte multe schimbari de ordin fiscal, majoritatea avind un impact semnificativ in bugetul personal sau al firmei

In locul actualei accize la importurile de masini second-hand va fi introdusa o taxa de prima inmatriculare. Aceasta va tine cont de anul de fabricatie, de cilindree si de gradul de poluare al masinii. Valoarea ei variaza astfel de la citeva zeci de lei pentru masinile noi, nepoluante, la citeva mii de euro pentru masinile vechi de capacitate mare, fara standard de poluare Euro. Taxa nu se va aplica vehiculelor cu o masa de peste 3,5 tone si nici motocicletelor sub 250 cc. Incepind de anul viitor, taxa locala maxima pentru autoturismele cu motoare sub 1,6 litri va fi dublata, iar pentru masinile cu capacitate cilindrica ridicata vor fi platite taxe de minimum 1.800 de lei.

Taxele locale

Consiliile Locale vor putea sa majoreze impozitele si taxele locale anuale cu maximum 20% peste nivelul prevazut in Codul fiscal. Plata taxelor locale se va face in doua rate, pina la 31 martie, respectiv 30 septembrie, in locul ratelor trimestriale din prezent. Firmele care realizeaza investitii de peste 500.000 de euro vor fi scutite de la plata impozitelor pe cladiri si teren, datorate Consiliilor Locale, timp de cinci ani.

Vinzarea casei

Tranzactiile imobiliare vor fi impozitate prin cote de 1 sau 3% asupra valorii, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul de timp in care este detinut imobilul. Notarii vor dispune de liste cu valori minime pentru fiecare tip de imobil in parte. Acest sistem inlocuieste impozitul actual asupra cistigului obtinut din tranzactii.

Cresc taxele pe cladiri

Anul viitor, vor fi majorate impozitele pentru locuinte de peste 150 de metri patrati, cu cite 5% pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata. De asemenea, vor creste si impozitele pe terenuri. Populatia va plati aceeasi cota de impozit, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii unde este situat imobilul.

Companiile vor fi nevoite sa-si reevalueze cladirile din trei in trei ani, sau, in caz contrar, sa plateasca o cota de impozit cuprinsa intre 5 si 10% aplicata la valoarea de inventar a cladirii. Proprietarii nu vor putea sa vinda cladirile, terenurile si mijloacele de transport pina cind nu platesc toate obligatiile fiscale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.