Tot mai multi romani s-au imprumutat, in 2006, de la banci in asa numitele valute exotice, yenii japonezi si francii elvetieni, atrasi de dobanzile mai mici si mizand pe intarirea monedei nationale

Tot mai multi romani s-au imprumutat, in 2006, de la banci in asa numitele valute exotice, yenii japonezi si francii elvetieni, atrasi de dobanzile mai mici si mizand pe intarirea monedei nationale, fara sa tina cont de costurile ascunse si de riscurile valutare mult mai mari, sustin analistii consultati de NewsIn.

Cererea tot mai mare pentru imprumuturile in valute exotice a determinat tot mai multe banci sa adopte aceasta solutie ieftina de creditare, care a fost aplicata cu succes, in ultimii cinci ani, de statele din Europa Centrala si de Est. "in Romania, solutia creditelor exotice a fost un raspuns al bancilor comerciale la restrictiile de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei, costurile imprumuturilor in yenul japonez si francul elvetian fiind mai mici decat in cazul euro sau al dolarului", sustin analistii.

Jumatate de milion de clienti pentru creditele in yeni si franci elvetieni

in mai putin de un an, aproape 500.000 de romani au apelat la credite exotice, cum sunt francul elvetian, yenul japonez sau forintul maghiar, potrivit estimarilor analistilor. Romania nu este singura tara in care bancherii fac exercitiul de a imprumuta bani in monede ieftine. si alte state s-au confruntat cu un exod al creditelor in valute exotice, spun analistii. De exemplu, in Polonia, imprumuturile in franci elvetieni au depasit 80% din totalul creditelor in valuta.

"Creditele in valute asa-zis exotice sunt o alternativa din perspectiva cursului de schimb al leului, dar exista un risc valutar, ca pentru orice alt imprumut in valuta, pe care populatia nu este obisnuita sa il urmareasca", a declarat citat de NewsIn, Florin Citu, economistul sef al ING Bank. in opinia sa, dobanzile percepute la imprumuturile in franci elvetieni sunt in acest moment in crestere. "Francul elvetian are insa un curs de schimb foarte volatil si se depreciaza fata de euro, de aceea cei care se imprumuta in aceasta valuta accepta un risc valutar mai mare", considera Florin Citu.

O eventuala apreciere a francului elvetian fata de euro inseamna ca aceasta valuta se va intari si fata de leu, avand in vedere ca euro este o moneda de referinta pentru moneda nationala. Practic, pentru un imprumut in franci elvetieni, cresterea va fi echivalenta cu plata unor rate mai mari in lei, la care se adauga comisioanele de schimb valutar percepute de banci.

Comisoanele de schimb valutar ascund surprize

"Putini romani au insa obiceiul sa se uite cu atentie la comisioanele pe care le percep bancile si ignora faptul ca ratele trebuie platite in valuta, la cursul de schimb al zilei, care poate creste sau poate scadea in raport cu yenul japonez sau cu francul elvetian", sustin analistii. Totodata, cei care obtin imprumuturi in valutele "exotice" trebuie sa schimbe acesti bani in lei sau in euro in momentul in care cumpara un bun de folosinta indelungata, o casa sau o masina, ceea ce inseamna costuri mai mari cu comisoanele pentru schimbul valutar.

Banca Nationala a Romaniei a avertizat populatia si firmele sa fie circumspecte fata de creditele exotice, denominate in yeni japonezi si franci elvetieni, deoarece nu au venituri in aceste valute si nu se pot proteja in fata riscului valutar.

Viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, a recomandat prudenta in contractarea unor credite in yeni si franci elvetieni, in special la imprumuturile ipotecare, care au un calendar de returnare de 12-14 ani, interval in care cele doua monede ar putea evolua destul de volatil. Totodata, castigul bancilor comerciale care ofera acest tip de credite este dat de "ecartul mare dintre sumele la care bancile se finanteaza si dobanda si comisioanele pe care le percep de la clienti, a mai spus Cristian Popa.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.