In acelasi timp statul roman ar putea reveni pe pietele internationale de capital cu emisiuni de circa 500 milioane euro. "Volumul total al imprumuturilor care ar putea fi lansate prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna in anul 2007 este de opt miliarde de lei, sub forma de certificate de trezorerie cu scadenta de 6 si 12 luni si obligatiuni de stat de tip benchmark, cu scadente de trei, cinci si zece ani", se arata intr-un comunicat al MFP. In 2007, Ministerul Finantelor va anunta trimestrial maturitatile si valorile indicative ale imprumuturilor pe fiecare luna a trimestrului in curs, urmand ca prin prospectul de emisiune lunar sa fie anuntat volumul efectiv, precum si alte elemente specifice.
Pentru certificatele de trezorerie licitatiile vor fi organizate in a treia saptamana din luna, avand ca data de licitatie ziua de luni si data de decontare ziua de miercuri, in timp ce pentru obligatiunile de stat de tip benchmark licitatiile vor fi organizate in prima saptamana a lunii, avand ca data de licitatie ziua de joi si data de decontare ziua de luni, se precizeaza in comunicat. Pentru primul trimestru al anului 2007, anuntul va fi publicat in prima parte a lunii ianuarie 2007. In functie de oportunitatile oferite de evolutiile pietelor financiare, Ministerul Finantelor are in vedere si posibilitatea emiterii de titluri de stat pe pietele internationale de capital, de circa 500 de milioane de euro.
Mai mult de un an, fara obligatiuni de stat
De 15 luni statul amana in mod repetat emisiunile programate in calendarul oficial. Principala motivatie vizeaza excedentele inregistrate in Trezorerie. Potrivit legii, statul roman nu poate emite obligatiuni in perioade de excedent bugetar. Ministerul Finantelor face demersuri pentru a modifica aceasta lege. "Avem pregatit un proiect de modificare a legii care sa ne permita sa emitem obligatiuni si in perioade de excedent", declara in cadrul unui seminar ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Dupa primele 10 luni, bugetul consolidat a inregistrat un excedent de 2,04%.
"Emisiuni de titluri de stat ar trebui sa existe si in perioade de excedent bugetar, pentru mentinerea unui reper in piata si asigurarea unui volum de titluri care pot fi utilizate ca si garantii pe piata interbancara", arata un raport al BNR privind stabilitatea financiara.
Despre autor:
Sursa: Curierul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Inundațiile, viiturile fulgerătoare care „bat mereu la ușă”: cauze, riscuri,...
Sursa: green.start-up.ro
-
Mai există loc în piața financiară românească? Lucian Daia, CTO Zitec: Cum...
Sursa: futurebanking.ro
-
Dudoiu, SeedBlink: Cei doi factori critici care duc la finanțarea unui startup
Sursa: start-up.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 18-24 noiembrie...
Sursa: garbo.ro
-
Citate despre viață: Inspirație și înțelepciune pentru fiecare zi
Sursa: kudika.ro
-
GALERIE FOTO | Cea mai rapidă decapotabilă din lume este un Bugatti: Prinde...
Sursa: wall-street.ro