In anul 2006, noua companii au generat 87,4% din lichiditatea Bursei de Valori. Este de asteptat ca majoritatea covarsitoare a investitorilor sa aiba deja in portofoliu, sau are in vedere, investitia in cel putin unul din aceste titluri. Dintre cele noua societati consideram ca SIF au perspective de crestere mai mari de 18% pe termen de un an, sau de 41% in urmatorii trei ani.

Ne asteptam ca actiunea BRD sa ofere randamente de peste 10% in 2007, dar numai in conditiile in care ritmul de crestere a profitului se va intensifica. Credem ca Petrom ar putea sa aiba un randament sub media pietei in anul care vine, deoarece nivelul de profitabilitate atins anul trecut este improbabil sa fie mentinut si in 2007. In ciuda evolutiei extrem de bune pe piata de retail bancar, Banca Transilvania are destul de putine sanse sa obtina un ritm de crestere a cotei de piata, dar si a profitului care sa justifice raportul pret/castig extrem de ridicat.

In sfarsit, consideram ca Rompetrol Rafinare, venind dupa o perioada nefavorabila, ar putea surprinde in mod placut anul acesta cu rezultate financiare bune, insa pentru moment este prematura incercarea de a face astfel de estimari. Ramane de vazut daca inceputul de an 2007 se va inscrie in linia traditionala a castigurilor record din luna ianuarie, sau daca modalitatea de calculare a impozitului a determinat persoanele fizice rezidente sa amane vanzarile pentru inceputul anului.

Atragem atentia ca desi ultimele zile de tranzactionare au semnificat spargerea canalului descendent in care SIF variau in ultimele 6 saptamani, acest lucru s-ar putea datora intr-o buna masura incheierii anului financiar, fapt ce i-ar reduce semnificatia.

SIF a acoperit 55% din volumul tranzactiilor

Piata va acorda probabil si in anul 2007 mai multa atentie societatilor de investitii financiare, asa cum in 2006 aproximativ 55% din volumul tranzactiilor s-a datorat acestor societati. Trendul previzibil ascendent al SIF va fi marcat in primul rand de evaluarea BCR in cadrul portofoliului fiecareia dintre companii, de eventuale majorari de capital sau alte modificari legate de pragul de detinere. In ce priveste evaluarea BCR, un punct de referinta il constituie suma de 5,97 miliarde euro la care Erste ar fi evaluat teoretic intreaga banca, fara a lua in calcul vreo prima de control inclusa in cele 3,75 miliarde euro platite pentru pachetul de 62,8%.

Considerand pretul platit de Erste ca fiind unul corect, o eventuala listare a BCR peste trei ani ar sta la baza unei cresteri a activului net de 54 pana la 80% (crestere calculata pe baza activului net la 30 noiembrie 2006), sustinand si o crestere a pretului in medie pe an de 12 pana la 17% (crestere calculata pe baza preturilor de inchidere din 19 decembrie), presupunand ca toate companiile de sub umbrela SIF, inclusiv BCR, isi mentin valoarea constanta. Este rezonabil insa sa ne asteptam la o crestere in medie de macar 6% a acestora, sub ritmul prognozat al cresterii economice in Romania pentru anul viitor, ce s-ar traduce intr-o crestere preconizata a Societatilor de Investitii de aproximativ 18 pana la 23% in 2007.

Petrom a atras 9,6% din totalul tranzactiilor efectuate pe Bursa

Petrom, cea mai mare companie listata si cu o influenta covarsitoare asupra capitalizarii bursiere sau asupra evolutiei indicilor BET si BET-C, a atras in 2006 aproximativ 9,6% din totalul tranzactiilor efectuate pe Bursa. Ultimele 12 luni au fost extrem de profitabile pentru companie, reusind sa genereze un profit record si datorita conjuncturii internationale extrem de favorabile. Cu un profit estimat de noi pentru 2006 de 2,4 sau chiar 2,5 miliarde lei, SNP pare a avea un inceput de an 2007 favorabil.

Pe de alta parte, este de asteptat ca problema contractului de privatizare sa se rasfranga in continuare asupra imaginii companiei, iar procentele distribuibile angajatilor ar putea avea un efect negativ asupra cotatiilor in viitor. In acelasi timp, in anul 2007 Petrom nu are mari sanse ca, financiar, sa mai atinga performantele din anul tocmai incheiat fara o alta evolutie spectaculoasa a pretului petrolului. Astfel, Bugetul de Venituri si Cheltuieli ar putea anticipa acest fapt inca din primavara, iar Petrom ar putea avea o perioada mai putin fasta pe Bursa spre jumatatea anului viitor.

Banca Transilvania a ramas una din investitiile favorite pe Bursa

Bancile listate la BVB au beneficiat intotdeauna de un PER mai mare decat media pietei, justificat de potentialul de dezvoltare cu care a fost creditat acest sector pe baza gradului inca redus de bancarizare. In ciuda unei profitabilitati de necontestat, poate fi discutabila in schimb masura in care ritmul de crestere de anul trecut (cuprins intre 5 si 10% pentru principalele banci listate, dupa estimarile noastre) poate sa justifice in continuare actualele niveluri ale PER.

Banca Transilvania a ramas si pe parcursul anului 2006 una din investitiile favorite pe Bursa, generand aproape 10% din lichiditatea anuala a acesteia si un randament ceva mai mic de 32%.

Fata de anul trecut insa, cand tranzactiile cu actiuni TLV erau responsabile de peste 14% din volumul anual de tranzactionare, TLV a fost intr-o evidenta scadere de forma. In ciuda rezultatelor financiare excelente si a unui ritm de crestere superior bancilor mai mari, TLV este de o buna perioada de timp una din cele mai scumpe actiuni de pe Bursa raportat la rezultatul net. Un punct de interes il reprezinta in continuare o eventuala schimbare a actionarilor majoritari ai bancii, insa chiar si pretul platit de Erste pentru BCR - considerat exceptional la vremea lui, nu ar justifica aprecieri semnificative in cazul TLV, daca ne raportam la cota de piata.

BRD GSG a atras doar 7,1% din totalul tranzactiilor in 2006, fiind o actiune care a descurajat mult timp micii speculatori prin valoarea pachetului minim, dar si prin evolutia putin spectaculoasa a cotatiilor sale. BRD s-a dovedit a fi una din societatile cele mai mature de pe Bursa si care in ciuda ritmului agresiv de dezvoltare a sectorului bancar in Romania, reuseste sa ofere o mare predictibilitate a rezultatelor sale financiare sau a structurii viitoare a actionariatului. Cu o crestere de 35% in 2006, BRD s-a dovedit si o alternativa buna de plasament. Profitul de 580 milioane lei estimat de noi pentru 2006 ofera in acest moment cel mai bun raport pret/castig dintre cele trei banci listate la BVB si justifica un pret aflat de asemenea in concordanta si cu evaluarile bazate pe tranzactia Erste-BCR.

Pentru 2007 ne asteptam totusi la un ritm de crestere a profitului superior celui inregistrat in acest an, sustinut fiind si de o dezvoltare pe masura a economiei nationale. Astfel, un avans al profitului pentru anul care urmeaza de cel putin 5% este absolut necesar pentru ca BRD sa confirme asteptarile investitorilor si sa sustina o apreciere pe masura a cotatiilor.

Rompetrol pierde teren

Dupa ce in 2005 Rompetrol se situa printre vedetele Bursei si genera peste 12,5% din lichiditatea acesteia, anul trecut doar 5,8% din tranzactii au avut actiunea RRC ca suport. Asteptarile sunt mari in acest moment pentru Rompetrol, care trebuie sa gaseasca rapid o cale de a obtine un profit de macar 140 milioane lei in 2007 pentru a se tranzactiona la un PER asemanator cu cel al Petrom, considerand pretul din 19 decembrie. Aceste calcule nici macar nu mai iau in seama obligatiunile convertibile in actiuni detinute de stat.

Pentru a putea vorbi de preturi ale actiunii Rompetrol peste 0,1 lei si pentru a scapa astfel de spectrul conversiei sus-amintite, este probabil necesara o performanta cel putin egala cu cea atinsa in 2005 - un profit de 270 milioane lei. Cu o variatie atat de puternica a rezultatelor financiare, noi nu vom incerca sa determinam o tinta a profitului pentru 2007 si asteptam anuntul oficial al companiei in primavara pentru a desprinde obiectivele pentru acest an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.