Investitorii trebuiau sa aiba banii in cont la oferta Alumil. Unii nu i-au avut

Oferta publica primara de actiuni Alumil, in urma careia titlurile companiei urmeaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti, a avut un succes neasteptat, aceasta reusind sa stranga de la investitori aproape 465 de milioane de lei, fata de valoarea ofertei de 28,75 de milioane de lei.

Gradul de suprasubscriere a fost, conform ultimelor date, de peste 16,17 ori. Nivelul de subscriere reprezinta un nou record pe piata ofertelor publice de vanzare de actiuni. Recordul precedent era detinut de Transelectrica, care a fost suprasubscrisa de 6,5 ori.
In piata exista insa semne ca suprasubscrierea a fost falsa, investitorii plasand ordine pentru mai multe actiuni decat pot cumpara. Aceasta ipoteza este sustinuta si de reprezentantii pietei de capital, care au declarat ca este o metoda foarte cunoscuta in randul brokerilor.

Investitorii au bagat ordine fara a avea bani in cont

Metoda de alocare a actiunilor Alumil este pro-rata, adica fiecare investitor va primi un numar de actiuni proportional cu numarul de actiuni subscrise in cadrul ofertei. Mai exact, pentru fiecare 1.000 de actiuni subscrise, investitorii vor primi circa 66 de actiuni, ceea ce a facut ca multi investitori sa subscrie mai mult decat doreau sa cumpere de fapt, pentru a obtine un numar cat mai mare de actiuni.

Faptul ca brokerii si investitorii au putut vedea in orice moment situatia subscrierilor i-a facut pe multi dintre investitori sa semneze pentru subscrierea unui numar mai mare de actiuni decat doreau de fapt sa cumpere, pentru ca la alocare sa primeasca un numar de actiuni cat mai apropiat de cel dorit. Conform prospectului de oferta publica, banii trebuie sa fie in cont pentru validarea unui ordin de cumparare.

O scrisoare primita de la un investitor pe adresa de e-mail a ziarului Curierul National atrage atentia asupra faptului ca societatile de brokeraj au bagat ordine in piata fara a dispune de banii necesari. "In cursul zilei de 18.12.2006, este vizibil ca multe societati de brokeraj au introdus ordine in functie de indicele de alocare, marindu-si cantitatea, fara a avea nici pe departe bani in cont (si va spun ca acest lucru se intampla chiar la SSIF-ul unde eu am cont)", mentioneaza Niculae Safta, investitor pe piata de capital.

"Au fost ordine foarte mari pentru oferta Alumil si nu este exclus ca unii dintre investitori sa fi subscris fara sa aiba in cont toti banii necesari, fiind constienti ca nu vor avea nevoie de toti banii pentru a plati actiunile", au declarat surse din piata. "Ce sa fac eu acum??? Sa incalc legea dumneavoastra si sa fac la fel sau sa cumpar numai de ce bani am, urmand sa iau de 15 ori mai putin? Vi se pare corect ca unii sa respecte, iar altii nu? O oferta publica da tuturor aceleasi posibilitati. Suntem toti egali intr-o oferta initiala sau aplicam legea tupeului cum se intampla peste tot in tara asta si suferim pentru ca CNVM nu ia atitudine. Nu stiu daca mai este ceva de facut acum, dar evident ca sunt multi nemultumiti ca si mine care participa corect, legal si se simt inselati si vadit ignorati de catre CNVM", mentioneaza Niculae Safta.

Situatia aminteste de listarea Flamingo

"Vina este a societatilor de brokeraj care au facut aceste ordine, insa situatia nu poate fi clarificata decat de CNVM", a declarat un broker. Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nu au putut fi contactati de Curierul National.

Brokerii au mentionat ca aceasta situatie a fost intalnita si in cazul ofertei de actiuni Flamingo. "In cazul ofertei Transelectrica a existat un fond colector, astfel ca nu au putut fi transmise ordine fara a avea banii necesari in cont, in schimb, la oferta Flamingo a fost folosita aceasta metoda de a subscrie mai multe actiuni decat isi permit investitorii sa cumperere", a precizat aceeasi sursa.

La pretul maxim, de 2,4 lei/actiune, investitorii au solicitat aproape 45,5 milioane de titluri Flamingo, ceea ce reprezenta o suprasubscriere de aproape 168% la acest nivel de pret. In total, au fost subscrise de patru ori mai multe actiuni decat au fost oferite. "Va rog sa luati atitudine si sa remediati aceasta situatie care poate fi incadrata la manipularea pietei prin introducerea de ordine false ce nu au corespondent financiar in conturile clientilor.

Iar efectul acestei manipulari vi-l spun tot eu: piata o sa creasca la listare deoarece va exista un val de entuziasti care vor crede ca o suprasubscriere de 15 ori atrage neaparat o crestere colosala, dar in realitate sunt cereri neacoperite de bani, iar balonul de sapun se va sparge in maxim 3 zile", declara Safta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.