Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a avertizat ieri mediul de afaceri din Romania ca "ceasul integrarii ticaie", si 43% la suta din firmele autohtone nu se pregatesc in nici un fel pentru integrare. Acesta a precizat ca doar 12% din firme au facut o estimare a costurilor pe care le presupune procesul de integrare. Si presedintele Traian Basescu a atras ieri atentia ca nu putem intra in Uniunea Europeana cu o economie care nu face fata competitiei de pe piata comuna. In stilul consacrat, Basescu le-a transmis romanilor ca integrarea nu inseamna ca pe strazile, bulevardele si chiar in gropile din Bucuresti vor curge lapte si miere.

Mai multi oficiali, printre care si Traian Basescu, au avertizat ieri mediul de afaceri ca integrarea in UE presupune eforturi si costuri care trebuie asumate atit de firme, cit si de populatie. Jonathan Scheele a afirmat ca, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana, 70% din companiile romanesti se considera total sau partial informate privind legislatia europeana, 43% declara ca nu au inceput inca pregatirile pentru integrare si doar 12% au realizat o estimare privind costurile aderarii la UE.

Directivele europene nu se aplica inca

In opinia lui Scheele, "firmele mici sint cel mai putin pregatite pentru aderare, nivelul lor de adaptare este cel mai scazut, asa ca si competitivitatea lor pe termen lung va fi afectata". El a adaugat ca, pentru a beneficia de oportunitatile de pe piata europeana, firmele trebuie sa faca fata mai intii provocarilor. "Majoritatea directivelor europene privind intreprinderile nu sint aplicate inca in Romania, iar timpul trece, ceasul ticaie", a spus seful Delegatiei Comisiei Europene.

"Integrarea nu inseamna miere si lapte"

Presedintele Traian Basescu subliniaza ca "marea problema este daca stim ce inseamna integrarea in UE, daca reusim sa iesim mental din ideea ca a merge in Uniunea Europeana inseamna a face ca in Romania sa curga lapte si miere pe toate strazile, pe toate bulevardele si chiar in gropile din Bucuresti sau din orice alt oras". El a dat ca exemplu scumpirea energiei. "Este o adevarata napasta mediatica scumpirea energiei. Ea se produce in interiorul unor angajamente. Romania nu poate sa soseasca la 1 ianuarie 2007 cu un sistem energetic care functioneaza in pierdere, dind agentilor economici ajutoare incorecte fata de costurile de productie a energiei."

Basescu a avertizat ca nu trebuie sa mai asteptam decizii politice din partea UE in privinta aderarii tarii noastre. "In cazul in care masurile nu vor fi luate acum, ne putem asteapta la un soc la 1 ianuarie 2007", a avertizat seful statului.

Exportatorii trebuie sa devina competitivi

El nu i-a iertat de critici pe oamenii de afaceri care pina acum si-au bazat exporturile pe subventii rezultate din politici monetare. "Aproape sintem gata, cu toata comunitatea de afaceri, sa ne urcam cu picioarele pe guvernatorul Bancii Nationale. Dar leul are valoarea lui de piata, iar prin jocuri ale Bancii Nationale nu mai putem stimula la nesfirsit exporturi care poate sint neperformante", a spus Basescu.
Ministrul integrarii, Ene Dinga, a declarat ca ierarhia de competitivitate a fost pina acum viciata de mai multi factori, printre care ajutoarele de stat, subventiile si interventiile guvernamentale, precum si influenta factorilor politici pe piata, ceea ce nu trebuie sa se mai intimple.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.