Aproape jumatate dintre companiile de dimensiuni mici care activeaza in industria textila se vor inchide in 2007 ca urmare a noilor reguli impuse pietei locale de catre Uniunea Europeana.

Estimarea ii apartine Mariei Grapini, presedinte al Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS), care spune ca vor exista atat avantaje, cat si dezavantaje ale integrarii Romaniei in UE in ceea ce priveste piata de textile una dintre cele mai importante industrii de export autohtone.

Schimbari:

- firmele nu vor mai putea fabrica textile fara sa treaca testul Ecotex (asemanator ISO, garanteaza calitatea produselor). Aceasta analiza a fibrelor se face in laboratoare speciale, care inca nu exista in Romania;

-nu vor mai exista operatiuni vamale, firmele fiind obligate sa faca raporturi pe coduri tarifare pentru a se tine evidenta produselor;

- standardele de etichetare se vor schimba, atat din punct de vedere al detaliilor mentionate pe eticheta, cat si a materialelor folosite pentru aceasta (eticheta trebuie sa prezinte garantia ca materialul precum si substantele utilizate pentru tiparire sunt ecologice);.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.