Institutiile de credit din Europa sunt atrase de potentialul de finantare al firmelor din tara

Sporirea concurentei, cresterea calitatii serviciilor bancare prin sporirea transparentei, dar si scaderea costurilor aferente creditelor sunt cateva dintre evolutiile asteptate pentru 2007.

Anul viitor se anunta spectaculos pentru mediul bancar, care va deveni, potrivit previziunilor specialistilor, scena unor noi prezente. O serie de banci straine urmaresc sa patrunda pe piata romaneasca fie prin achizitia altor institutii, fie prin proiecte greenfield. Astfel, si-au anuntat intentiile banci precum KBC si Fortis din Belgia, Millenium BCP din Portugalia, Bank of Cyprus si Banca Nazionale del Lavoro din Italia.

Noi norme pentru credite mai ieftine

Intrarea acestor institutii va fi facilitata de faptul ca, odata ce Romania a intrat in Uniunea Europeana, orice insitutie de credit dintr-un stat membru nu mai are nevoie de autorizatia Bancii Nationale pentru a desfasura activitatea de creditare. Iar cresterea numarului de competitori, mai ales ca acestia sunt printre cei mai importanti la nivel european, va conduce la accentuarea competitiei din sectorul bancar.

Totusi, efectele nu vor fi vizibile decat pentru marile corporatii. Motivul tine de faptul ca, pentru a oferi servicii sectorului de retail, institutiile de credit trebuie sa aiba si o retea proprie extinsa. In plus, oficialii BNR subliniaza faptul ca bancile, indiferent daca sunt sau nu deja prezente in tara noastra, se vor supune acelorasi reguli restrictive pentru finantarea populatiei.

O noutate a anului viitor reprezinta trecerea la noul acord de capital Basel II. Conform noilor norme, pentru a caror aplicare exisa o perioada de gratie de un an, ponderile de risc aplicate de banci la adecvarea capitalurilor proprii se reduc in cazul creditarii populatiei si intreprinderilor mici si mijlocii. Adica, pentru toate imprumuturile acordate, bancile trebuie sa constituie provizione, ceea ce reprezinta, de fapt, un cost reflectat in dobanzile creditelor. Iar noile reglementari spun ca nivelul acestor provizioane se reduc atat in cazul creditelor de consum, cat si in cazul imprumuturilor ipotecare.

Bancile vor beneficia astfel de un surplus de capital, care ar putea fi directionat pentru alte finantari. Iar cei mai multi bancheri spun ca, in anii urmatori, motorul creditarii populatiei ar putea fi reprezentat de imprumuturile imobiliare si ipotecare. Spre exemplu, in tara noastra, aceste finantari au o pondere de numai 25% in totalul creditelor acordate persoanelor fizice, spre deosebire de un nivel de peste 50% in alte state din Europa Centrala


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.