Miza pe Romania inca este mare pentru marile grupuri financiare. Suntem la finele unui an cu ‘dealuri’ mai putine decat in 2005, iar aceste lucru este evident doar daca facem o scurta paralela cu ce a fost anul trecut.

Tranzactia sfarsitului de an in Romania Anul trecut, exact in aceasta perioada, achizitiile la sume foarte mari din Romania atingeau punctul cu cea mai mare intensitate. Mai precis, acum un an fara doua zile grupul financiar austriac Erste castiga licitatia pentru preluarea controlului celei mai mari banci din Romania, BCR. Aceasta era cea mai mare privatizare din istoria tarii.

Dupa un an, mai exact zilele acestea, s-a incheiat una dintre cele mai asteptate tranzactii din acest an. Astfel, belgienii de la banca KBC au ajuns la un acord pentru achizitionarea pachetul majoritar detinut de compania Romstal Imex la Romstal Leasing si INK Broker de Asigurari. Valoarea tranzactiei: 70 milioane euro (240 milioane lei).

Actionarii Romstal Leasing au mandat, in urma cu cateva luni, BAC Investment Bank sa se ocupe de vanzarea companiei. "Pretul oferit, unghiul de abordare al belgienilor si experienta acestora pe alte piete au fost hotararatoare in luarea unei decizii finale", a declarat pentru Wall-Street Matei Paun, managing partner al bancii de investitii BAC Investment. "Am primit oferte diferite din partea pretendentilor: unele companii erau fie prea relaxate, altele prea insistente prin conditiile pe care le puneau, iar noi am ales o solutie de mijloc din acest punct de vedere", completeaza Paun.

Compania Romstal Leasing are in acest moment datorii de aproximativ 20 milioane de euro, fiind o companie cu o stare financiara foarte buna in opinia reprezentantului BAC Investment.

Matei Paun ne-a declarat ca planul de afaceri al belgienilor nu va afecta in nicio masura top managementul companiei Romstal Leasing. "Echipa de management va ramane aceeasi, nefiind exclus sa mai vina doar cativa consultanti belgieni. Oamenii nu vor fi dati afara", precizeaza Paun.

Tranzactia sfarsitului de an in RomaniaPotrivit bancherului de investitii, tranzactia va fi incheiata in martie anul viitor, moment ce va coincide si cu virarea banilor in conturile actionarilor Romstal Imex.

In cadrul Romstal Imex, omul de afaceri de origine italiana Enrico Perini detinea51%, compania Framan (Italia) aproximativ 40% si Ovidiu Henter - 9%.

Vor belgienii si o felie din bankingul local?

KBC au anuntat de curand ca vor profita de orice oportunitate pe piata autohrona. Astfel, bankingul ramane principala lor tinta pe langa segmentul asigurarilor, leasing sau asset management.

"Sunt sigur ca belgienii vor mai mult de la piata romaneasca. De altfel, nu este niciun secret ca la privatizarea BRD din 1998 cei de la KBC s-au inscris in competitie si au mers pana in finala, dar au iesit din cursa din diferite motive", a comentat pentru Wall-Street Bogdan Baltazar, presedinte si partener al firmei de consultanta BBP.

Tranzactia sfarsitului de an in RomaniaPotrivit lui Bogdan Baltazar acest pas al belgienilor este binevenit pentru a cunoaste piata si oamenii din Romania. "Asaltul belgienilor nu este tardiv si este loc destul pentru ei si pe piata bancara, dar nu le va fi foarte simplu", completeaza fostul presedinte al BRD -Groupe Societe Generale.

Anul trecut, KBC a incercat sa intre pe piata locala participand la cursa pentru privatizarea BCR. Belgienii au abandonat cursa inainte de depunerea ofertelor finale.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.