Ritmul de crestere a restantelor persoanelor fizice reprezinta un semnal de alarma pentru sistemul bancar

Intarzierile ratelor de credit acumulate de persoanele fizice, desi reprezinta numai 0,7% din volumul total al imprumuturilor acordate populatiei, continua sa se dubleze anual. Asta pentru ca unele banci nu analizeaza temeinic veniturile si cheltuielile potentialilor clienti.

Volumul restantelor provenite din creditele in suma mai mica de 20.000 de lei noi, acordate populatiei, s-au ridicat, la finele lunii octombrie din anul curent, la peste 73 milioane de euro, arata ultimele date publicate de Banca Nationala. Iar ponderea datoriilor acumulate de persoanele fizice s-a mentinut, pe parcursul ultimului an, la circa 0,7% din totalul creditelor acordate populatiei. Ceea ce inseamna ca restantele au tinut pasul cu ritmul de crestere a imprumuturilor contractate de persoanele fizice.

Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale, a precizat pentru Adevarul ca, momentan, soldul restantelor acumulate de populatie nu reprezinta niciun pericol pentru sistemul bancar romanesc. "Restanta medie a unei persoane are aproape aceeasi valoare cu cea a salariului mediu pe economie", a subliniat Valentin Lazea. Spre exemplu, in luna octombrie, valoarea medie a datoriei era de circa 880 de lei noi. La aceeasi data, Institutul National de Statistica a raportat un salariu mediu net de 866 de lei noi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.