Un grup influent de economisti propune introducerea unei taxe pe agregatele folosite in constructii.

Introducerea unei taxe pe agregate in sectorul constructiilor (pietris, nisip, balast) ar avea mai multe efecte pozitive, pretind economistii din grupul CEROPE - Centrul Roman de Politici Economice. La conducerea acestuia se afla insusi Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, din grup mai facind parte si ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Taxa, care este practicata pe scara larga in UE, ar urma sa reduca exploatarea excesiva a agregatelor prin incurajarea reciclarii materialelor rezultate din demolari, pretinde CEROPE.

Cit sa fie?

Pentru ca taxa sa-si atinga scopul, CEROPE propune ca nivelul acesteia sa depaseasca valoarea maxima intilnita la nivel european, respectiv 2,6 euro pe tona de agregat, organizatia optind pentru 14 RON/tona, adica 4 euro. Aceasta deoarece cererea ridicata in domeniul constructiilor creeaza o anumita rigiditate a pietei si o insensibilitate a acesteia in fata unor astfel de masuri.

"Avind in vedere ca in Romania elasticitatea este si mai mica, probabil impozitul ar trebui sa fie mai mare decit in tarile europene pentru a avea vreun efect asupra productiei", mentioneaza CEROPE. Taxa va fi valabila din momentul extractiei, la contractarea sau la prepararea agregatelor. Plata taxei catre stat ar urma sa se faca anual, o data cu achitarea licentei, sau trimestrial, cu ocazia platii TVA.

Casele influentatecu aproape 10%

"Taxa va afecta sectorul constructiilor, dar si constructia de infrastructura, pentru ca impozitul va fi transferat prin pret mai departe spre consumator. Efectul poate fi semnificativ asupra pretului cimentului si betoanelor, pentru ca agregatele au o pondere de 23% din pret (...) Este posibil ca producatorii sa mareasca pretul chiar cu mai mult decit ar fi contributia noului impozit", spune CEROPE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.