Membrii Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) estimeaza pentru 2006 un volum total al pietei de leasing de circa 2,8 miliarde euro, cu 27% mai mult decat in 2005, iar la nivelul membrilor asociatiei un volum de afaceri de 2 miliarde euro

Piata de leasing din Romania urca la 2,8 miliarde euro in 2006 Totalul contractelor semnate de membrii ALB dupa primele noua luni ale anului 2006 insumeaza 1,28 miliarde euro, din care 64% (824 milioane euro) in sectorul transporturilor, 28% (360 milioane euro) in sectorul echipamentelor industriale si 8% (103 milioane euro) in sectorul imobiliar.

Clientii corporativi au atras 87% din totalul finantarilor in leasing, clientii retail - 11%, iar sectorul public - 2%. La sfarsitul trimestrului al treilea din 2006, totalul pietei de leasing din Romania, dupa valoarea activelor finantate, a ajuns la 2,33 miliarde euro. Companiile de leasing subsidiare ale bancilor detin o cota de piata de 61,5%, companiile captive - 24,8%, iar companiile independente - 13,7%.

"In ceea ce priveste anul 2007, analizand tendinta importurilor si vanzarilor de vehicule din ultima perioada, se poate estima ca, in cifre relative, piata de leasing auto va scadea si se va dezvolta in schimb leasing pe echipamente industriale si cel imobiliar", a declarat, citat de NewsIn, secretarul general al ALB, Adriana Ahcearliu.

Leasingul imobiliar reprezinta doar 0,07% din PIB-ul Romaniei

Afacerile derulate pe piata romaneasca de leasing imobiliar reprezinta in prezent doar 0,07% din Produsul Intern Brut al Romaniei, in vreme ce in Italia reprezinta 7% din PIB, potrivit presedintelui Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB), Septimiu Postelnicu.

"Leasingul imobiliar are un mare potential de crestere in Romania si s-a dezvoltat puternic in Europa datorita mai multor factori, cum ar fi perioada de amortizare mai scurta a investitiilor imobiliare pentru companii, valori de finantare mai mari decat in cazul creditului, care pot acoperi pana la 100% din valoarea unui proiect imobiliar, precum si faptul ca valoarea reziduala rezultata dintr-un contract de leasing este negociabila la finalul contractului", a declarat Septimiu Postelnicu, citat de NewsIn. "Nu in ultimul rand, leasingul imobiliar mai prezinta avantajul ca ofera mai multe servicii adiacente finantarii propriu-zise, cum ar fi asigurarea imobilelor, precum si managementul lucrarilor de constructie", a adaugat presedintele ALB.

Piata europeana a leasingului imobiliar este estimata la valoare de 47 miliarde euro, potrivit datelor Leaseurope - Asociatia Europeana a Societatilor de Leasing). "Dezvoltarea leasingului imobiliar in tari precum Italia s-a datorat si unei serii de facilitati fiscale pe care autoritatile locale le-au acordat pentru proiectele imobiliare finantate, lucru care speram sa se intample si in Romania si pentru care purtam discutii cu autoritatile", a mai spus Septimiu Postelnicu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.