Agricultorii nu sunt pregatiti pentru noile reglementari

Producatorii agricoli care cultiva legume, pepeni si ciuperci pentru consum au obligatia de a practica metode de cultivare sanatoase, astfel incat sa nu puna in pericol siguranta alimentara a consumatorilor. Totodata, prin aceasta masura se urmareste si obligatia cultivatorului de a proteja apa si solul, conform unui proiect de lege adoptat ieri de Executiv.

In opinia specialistilor, noua masura este in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene, insa spre deosebire de celelalte state, aceasta modalitate de prevenire a intrarii pe piata a produselor agricole neconforme, va fi greu de implementat.

"Ministerul Agriculturii nu a avut o politica desteapta in ce priveste educarea si pregatirea agricultorului pentru impactul momentului 2007", ne-a spus Dragos Frumosu, presedintele Sindicatelor din Industria Alimentara.
Acesta a adaugat ca "in conditiile in care 80 la suta dintre gospodariile taranesti cultiva pentru consum propriu, pentru a supravietui, este greu de crezut ca taranul roman se va gandi la siguranta solului si a apei.

Pentru asta, agricultorul trebuia pregatit cu mult timp inainte. Ministerul Agriculturii, indiferent de cine a fost la carmuirea lui de-a lungul timpului, si-a batut joc de fermierul roman".

Amenzi usturatoare

Proiectul de lege, care modifica Legea 312/2003, privind producerea si valorificarea legumelor de camp, reglementeaza nivelurile maxime admise de substante remanente, nitrati si alte substante daunatoare organismului uman in culturile de legume, dar si nivelurile acestor substante in mediu, apa si sol. Conform noilor prevederi, legumele proaspete, pepenii si ciupercile destinate consumului vor fi comercializate in spatii special amenajate, insotite de facturi pe care se inscrie de catre emitent (producator sau comerciant) calitatea si conformitatea cu standardele de comercializare. De la aceste prevederi sunt exceptati micii producatori, persoane fizice, care comercializeaza legume in piete stradale sau traditionale.

Acestia au insa obligatia prezentarii produselor in conditii de calitate si igiena, in asa fel incat sa nu puna in pericol sanatatea consumatorilor. Daca nu respecta prevederile privind comercializarea sau practicarea unor metode de cultivare sanatoase, agricultorii pot primi amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei.

Plafon pentru reziduuri

Totodata, va fi interzisa comercializarea legumelor, pepenilor si ciupercilor, in stare proaspata sau procesata, care contin reziduuri de pesticide si metale grele, azotati, azotiti sau alte produse care depasesc nivelurile maxime admise, stabilite de legislatia in vigoare.

Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei si retragerea produselor de pe piata. Noile prevederi stabilesc ca legumele, pepenii si ciupercile destinate consumului in stare proaspata vor fi clasificate in conformitate cu standardele de comercializare, care au caracter obligatoriu in toate etapele comercializarii. Aceste prevederi nu se aplica produselor expediate de catre producatori la centrele de sortare, calibrare, ambalare din zona de productie sau celor vandute de producatori in zona de productie, in pietele traditionale, in anumite zile stabilite in acest scop.

Potrivit noilor prevederi, controlul privind respectarea tehnologiilor de productie se va face de catre personalul de specialitate din cadrul Inspectiei de stat pentru controlul tehnic in producerea si valorificarea legumelor si fructelor, a carei organizare si functionare vor fi aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, in vederea dezbaterii, si va intra in vigoare la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.