Guvernul a aprobat planul de privatizare a bancii. Motiune PSD-PRM pentru anularea vanzarii. CCIR propune varianta subscrierii publice

Aflat in faza finala, procesul de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni provoaca reactii care depasesc sfera financiar-bancara. PSD si PRM au inaintat o motiune simpla cu titlul "Opriti privatizarea CEC", in timp ce reprezentanti ai mediului de afaceri, reuniti sub sigla CCIR, propun varianta privatizarii prin subscriere publica. Guvernul a aprobat, insa, ieri planul de privatizare al bancii. Pe scurt, strategia vizeaza vanzarea a 69,9% din actiunile ultimei banci de stat din Romania catre unul din finalistii aflati in cursa pentru privatizare.

In faza finala s-au calificat OTP Bank si respectiv National Bank of Greece. Ambele banci sunt prezente in Romania, prima sub acelasi brand, iar a doua ca actionar majoritar al Bancii Romanesti. Surse din apropierea procesului sustin ca cele doua banci au inaintat oferte situate in jurul valorii de 500 milioane euro. In faza finala cele doua banci vor prezenta oferte imbunatatite.

Motiune antiprivatizare

PSD si PRM au depus o motiune simpla la Biroul Permanent al Senatului, numita "Opriti privatizarea CEC". Cei 43 de semnatari cer suspendarea privatizarii bancii si reconfigurarea Consiliului de Administratie al CEC. Din acesta ar urma sa faca parte trei specialisti in sistemul bancar, doi reprezentanti ai societatii civile si cate un reprezentant din partea patronatelor, sindicatelor si pensionarilor.

"Milioane de depunatori au primit o dobanda mai mica decat cea normala pentru economiile lor, contribuind astfel la dezvoltarea CEC si a economiei nationale. De aceea, milioanele de romani depunatori la CEC considera ca banca le apartine, oferind siguranta sumelor depuse", se arata in motiune. Aceasta are sanse mari sa treaca la Senat deoarece coalitia guvernamentala nu mai detine majoritatea in Camera superioara, in urma retragerii din Guvern a PC. In cazul in care senatorii o vor adopta, textul motiunii devine obligatoriu pentru Executiv, care va trebui sa se conformeze cerintelor din document, adica sa lase CEC in patrimoniul statului.

Subscriere publica, varianta alternativa

O modalitate viabila daca ar exista o reactie pozitiva a autoritatilor in vederea crearii unui cadru legislativ este privatizarea prin subscriere publica, a declarat, miercuri, Radu Negrea, secretar general al Asociatiei Romane a Bancilor, la un eveniment organizat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Participantii la dezbatere s-au aratat deopotriva interesati sa cumpere actiuni CEC. Reprezentantii mediului de afaceri considera pretul de 500 milioane euro ca fiind unul foarte mic.

Presedintele CCIB, Stefan D. Popa, considera ca in procesul de privatizare ar trebui sa se tina cont de atuurile bancii: brand-ul foarte bun in pofida erodarii cotei de piata si reteaua extinsa, in special in mediul rural. Participantii la dezbatere nu au exclus existenta unor interese in spatele acestei privatizari, in contextul in care achizitionarea CEC de catre o banca straina nu are ca suport nicio ratiune si niciun criteriu de eficienta pe termen lung.

Privatizarea ca soap-opera

Desi amanarile repetate, schimbarile de strategie si declaratiile oficiale care au insotit procesul de privatizare au fost considerate de multi "miscari strategice", fenomenul CEC a inceput sa semene cu o povestire al carei final cu greu mai poate fi anticipat. Intr-o prima faza, ministrul Sebastian Vladescu s-a declarat nemultumit de ofertele preliminare si, in concluzie, a suspendat procesul de vanzare a pachetului majoritar al CEC. Pozitia ministrului a fost considerata atunci una "strategica" menita sa creasca valoarea "batranei doamne". In legatura cu aceasta masura, un studiu al BA-CA arata ca o intarziere a privatizarii nu va face decat sa scada din valoarea CEC.

Dupa ce premierul Tariceanu a declarat ca exista posibilitatea ca privatizarea sa fie facuta pe tiparul BCR, conducerea bancii s-a grabit sa elaboreze o strategie care, potrivit presedintelui institutiei, Eugen Radulescu, "exclude intr-o anumita masura ipoteza privatizarii". Numai ca, actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, fost membru in comisia de privatizare, a venit pe 7 martie cu o declaratie total contrara "curentului".
Noul plan prevedea vanzarea unui pachet de 85% (fata de 75%) dintre actiuni. La nici doua saptamani, planul a fost iar schimbat.

Intr-un final, procesul a fost reluat, prin faza semifinala la care au participat trei banci. Pe criteriul pretului, Raiffeisen Bank a fost eliminata, iar in finala au ramas OTP si NBG.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.