Datele economice arata o crestere economica impresionanta in primele noua luni ale anului, in toate sectoarele, insa lipsa unui spor semnificariv a numarului de angajati din economie, de doar 1,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ar putea incetini in viitor dezvoltarea, spun analistii.

"Observam ca avem o crestere mare a consumului, insa numarul de salariati a stagnat. Pe termen lung, cresterea economica la un ritm atat de sustinut nu este sustenabila fara crearea de noi locuri de munca", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Cresterea economica in lipsa unei majorari semnificative a numarului de salariati este o consecinta a faptului ca, in Romania, "cresterea productivitatii muncii se obtine pe baza scaderii numarului de angajati, pentru ca o mare parte a economiei nu este inca restructurata", a spus, pentru NewsIn, analistul economic Ilie Serbanescu.

"Cresterea economica nu antreneaza o crestere a ocuparii si pentru ca cea mai mare parte din investitiile straine directe merg in sectoarele finaciar si imobiliar. Cresterea economica in aceste conditii este una nesanatoasa. Economia Romaniei este una de fite, in care vedem o discrepanta mare intre opulenta unor sectoare ale economiei private si starea jalnica a infrastructurii", a mentionat serbanescu.

Stagnarea numarului de salariati din economie a avut, insa, ca efect pozitiv, cresterea accentuata a productivitatii muncii, considera analistul Finansbank, Melania Hancila. "Cred ca ocuparea nu a crescut pentru ca nu exista oferta suficienta de forta de munca. in constructii, patronii se vor reorienta si vor creste salariile pentru a atrage salariati. Oricum, constructiile isi vor incetini ritmul de crestere in anii urmatori fata de acest an", a adaugat Hancila. O explicatie a lipsei de oferta de forta de munca este rata mica a somajului, de doar 5,1% in luna octombrie, insa cifra publicata de INS este privita cu rezerve de unii analisti. "somajul nu are nici o semnificatie atat timp cat nu stim cati romani muncesc in strainatate", a aratat serbanescu.

Analistii economici remarca cresterea in aproape toate sectoarele. "Partea buna este dezvoltarea serviciilor, iar anul acesta se simte un accent puternic pe constructii. Mai mult, datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) detaliaza pe componente ale constructiilor si vedem o crestere puternica a constructiilor civile, data, pe de o parte, de reconstructia de dupa inundatiile de anul trecut, iar pe de alta parte de spatiile de birouri si comerciale, care au avansat mai rapid decat constructia de locuinte" , a mentionat Citu.

Cresterea sectorului agricol romanesc, care este greu de estimat de analisti datorita volatilitatii foarte mari de la un an la altul, a fost calculata de INS la 5,2% pentru trimestrul al treilea si de 3,5% pe primele noua luni ale anului. Avansul sectorului agricol vine dupa doua trimestre de stagnare fata de acelasi interval al anului trecut, care a fost insa unul foarte slab pentru agricultura din cauza inundatiilor. "Totusi, in ciuda cresterii inregistrate, agricultura a avansat sub asteptari in acest an, ceea ce arata ca problema acestui sector este una structurala. Celelalte sectoare au crescut, in schimb, conform asteptarilor", a explicat Hancila, pentru NewsIn.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.