Fondurile alocate de companiile farmaceutice pentru descoperirea de noi medicamente depasesc investitiile in cercetare din celelalte sectoare industriale. Mai exact, “companiile farmaceutice inovatoare aloca cercetarii peste 20% din profit. Acest procent este mai mare decat in orice alt sector industrial, situandu-se chiar peste investitiile in cercetare din domeniul high-tech”, sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

In ciuda acestor investitii masive, "potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 75% dintre cele 30.000 de boli cunoscute nu au inca un tratament eficient". Companiile farmaceutice nu se lasa, insa, descurajate, astfel ca, in ultimii 20 de ani, echipe coordonate de peste 500 de oameni de stiinta au descoperit si au adus pacientilor mai mult de 90% dintre medicamentele existente astazi in lume. Conform ARPIM, in prezent, la nivel mondial, se lucreaza la peste 700 de noi medicamente si vaccinuri din toate categoriile terapeutice.

Pe de alta parte, inovatia farmaceutica presupune riscuri investitionale mari: "Din 10.000 de substante promitatoare, doar una, cel mult doua supravietuiesc testelor, iar pana la aparitia medicamentului pe piata trec, in medie, 12 ani. Aceasta cheltuiala se ridica la aproape 900 milioane de euro, iar investitia este sustinuta exclusiv din fonduri private. In plus, din cinci medicamente noi, doar trei recupereaza sau depasesc investitia in dezvoltarea lor".

"Pana la punerea pe piata a noului medicament, compania farmaceutica trebuie sa obtina o serie de autorizatii pentru molecula descoperita. Dupa cinci sau sase ani de la descoperirea noii molecule trebuie sa realizezi un studiu clinic pe pacienti, care sunt fie voluntari, fie platiti. Studiul clinic trebuie efectuat pe un esation cuprins intre 2.000 si 5.000 de pacienti. Studiul clinic dureaza trei sau patru ani si, in primul rand, efectele adverse ale noului medicament nu trebuie sa faca mai mult rau decat bine.

Cu alte cuvinte, medicamentul trebuie sa fie eficient. Chiar daca rezultatele studiului clinic sunt bune, autoritatea de control, inainte de a da aprobarea de punere pe piata, mai efectueaza unele teste", ne-a declarat reprezentantul unei companii farmaceutice. Acesta a precizat ca "pot exista reactii adverse pe care sa nu le vezi la subiectii care participa la studiul clinic. Chiar daca si autoritatea de control a dat aprobarea de punere pe piata a noului medicament, exista riscul ca la unii pacienti carora li se prescrie medicamentul sa apara reactii adverse care nu au aparut la bolnavii care au participat la studiul clinic.

Acesti pacienti, in functie de gravitatea reactiilor adverse, pot da compania farmaceutica in judecata si pot cere daune. Mai mult, s-ar putea lua decizia ca medicamentul sa fie retras de pe piata. Astfel, compania farmaceutica pierde toti banii investiti in descoperirea noului medicament si chiar mai mult. Situatia poate duce la faliment sau la cumpararea companiei farmaceutice aflate in prag de faliment de catre o alta companie farmaceutica puternica". II


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.